Utisci sa treće e-Turizam konferencije!

U četvrtak, 12. maja, održana je treća, a moja prva, e-Turizam konferencija o primeni novih tehnologija u turizmu.

Ukoliko ste iz nekog razloga propustili treću konferenciju o primeni interneta i novih tehnologija u turizmu (a nije trebalo) u nastavku teksta ću sa vama podeliti svoje utiske sa ovogodišnje e-turizam konferencije.

Na samom početku želim da kažem da je ovo (nažalost) prva e-turizam konferencija kojoj sam prisustvovao, tako da je neću upoređivati sa prethodnim. Sigurno se pitate zašto sam se i kako odlučio da posetim ovogodišnju konferenciju? Dovoljno je reći da sam po struci master turizmolog bez posla, a do ove konferencije i bez znanja iz ove oblasti.

U pozivu na konferenciju je stajalo da IT, internet i društvene mreže danas uveliko menjaju turističku delatnost čineći da turizam beleži neverovatan rast i razvoj. Upravo to je bila tema o kojoj su vrsni predavači govorili i sa učesnicima kongresa podelili svoja iskustva iz ove oblasti, bazirana na teorijskom znanju ali i praktičnim primerima iz ličnog iskustva.

Konferencija je održana u „Fabrici“, jedinstvenom multi-funkcionalnom prostoru modernog dizajna i besprekorne tehničke opremljenosti. Smeštena u starom industrijskom bloku Beograda bila je idealno mesto za ovogodišnje okupljanje na e-turizam konferenciji, koja je u skladu sa onim što predstavlja, ali i sa lokacijom održavanja, održana pod sloganom „Fabrika znanja“.

e-turizam konferencija fabrika znanja

e-Turizam – Fabrika znanja!

Učesnici su polako počeli da pristižu – hotelijeri, blogeri, predstavnici turističkih agencija, marketing menadžeri, turistički radnici, stručnjaci iz ove oblasti, studenti… Očekivan broj gostiju je brzo popunio salu, a tražilo se i mesto više što dovoljno svedoči o vrednosti i značaju ove konferencije. Popunjenost do poslednjeg mesta.

Nakon registracije učesnika organizatori su zvanično otvorili konferenciju, izneli agendu, upoznali učesnike sa nagradnom igrom i nagradama koje ih očekuju i najavili „pljusak“ korisnih znanja, informacija, saveta, primera… a za to su se pobrinuli sledeći predavači:

predavaci e-turizam konferencija

Čast da svojim predavanjem otpočne radni deo konferencije pripala je Nikoli Jellacicu, koji je govorio o uticaju mobilnih tehnologija na turizam. Poseban akcenat stavljen je na tzv. mikromomente“ u turizmu koji bi trebali biti meta marketinga u turizmu. Pored toga bilo je reči i o fazama internet pretrage prilikom planiranja putovanja, sa posebnim osvrtom na to koliko mobilni telefoni imaju važnu ulogu u tom procesu.

Predstavljene su i pojedine aplikacije i softveri koje razvija Google u cilju poboljšanja i unapređenja poslovanja u različitim sferama turističke delatnosti. Predavanje je bilo izuzetno sadržajno i propraćeno brojnom statistikom, video materijalom, demonstracijama i primerima. Usledila su pitanja, a učesnike je između ostalog zanimalo na koji način prosečni korisnici interneta mogu da prepoznaju mikromomente i služe se njima, ili koje Google alate mogu koristiti proizvođači određenih roba i usluga u turizmu u cilju boljeg reklamiranja i plasiranja istih.

nikola jellacic predavanje e-turizam

Nikola Jellacic iz kompanije Google drži predavanje na e-Turizam konferenciji!

O tome kako razgovarati sa milionima a da se svako oseća posebnim govorila je Jelena Đaković – direktor prodaje i marketinga Square Nine hotela u Beogradu, koja je sa svojim desetogodišnjim iskustvom u marketingu imala šta da podeli sa nama.

„Radim za jedan hotel koji ima 30 soba i moj zadatak je da ga predstavim 7,1 milijardi ljudi, i to na način da se svako od njih oseća kao da je ponuda namenjena isključivo njemu“

rekla je Jelena, nakon čega je objasnila na koji način je to moguće postići. Navodi da su očekivanja, želje i potrebe ono što svakog (potencijalnog) gosta čini posebnim, što nameće potrebu jedinstvenog pristupa u planiranju marketinških aktivnosti. „Privucite ih nečim posebnim, osvojite ih nečim jedinstvenim i zadržite ih nečim ličnim“ zaključila je ona.

Sledeći ko je uzeo mikrofon u ruke kako bi sa učesnicima kongresa podelio svoja znanja i iskustva bio je Petar Vasić. I imao je šta da nas nauči – diplomirani komunikolog zavidne karijere u internet marketingu govorio je o svojim počecima i putu ka uspehu. Svoje poslovanje razvijao je paralelno sa razvojem interneta, prateći uticaj novih inovacija na turizam. Mišljenja da će neke od budućih inovacija moći da ugroze turističku delatnost otvorio je vrlo zanimljivu i konstruktivnu debatu, odgovarajući na pitanja kako učesnika tako i ostalih predavača.

petar vasic e-turizam konferencija

Petar Vasić

Usledila je pauza za kafu koje je zapravo bila sve samo ne pauza. Uz kafu su se razmenjivale ideje, vodili neformalni razgovori, sumirali utisci dosadašnjeg toka konferencije…

e-turizam kafe pauza

Pauza za kreativne razgovore i razmenu ideja

Nakon predaha i kratkog osveženja nastavilo se sa radom u istom tempu, za šta se pobrinuo Milan Stojković – preduzetnik, bloger, edukator, direktor TMC-a i tvorac ideje o e-Turizam konferenciji.

Na samom početku svog izlaganja podsetio nas je da se „era“ masovnog turizma završila, ustupivši mesto tematskom turizmu koji akcenat stavlja na individualne potrebe i želje svakog turiste ponaosob. Takva tematska putovanja, kao i sami turisti, zahtevaju personalizaciju, što je bila i tema Milanovog predavanja.

Milan Stojkovic, e-turizam konferencija

Milan Stojković govori na temu Personalizacije u turizmu u digitalnom dobu

Kako Milan navodi, sa pojavom interneta uklonjena su sva ograničenja targetiranja u marketingu i omogućena je njegova personalizacija. Navodeći primere iz svog poslovanja pružio nam je uvid u način sprovođenja personalizacije i postignute rezultate.

„CRM u službi prodaje“ bila je tema o kojoj je govorio Petar Platiša, direktor prodaje Mona hotela, koji je u uvodnom delu predavanja pozvao prisutne da učestvuju u kratkoj nagradnoj igri sprovedenoj nikako drugačije nego putem interneta. Najuspešnijem je dodeljena nagrada, nakon čega su i svi ostali bili nagrađeni, i to vrlo temeljnim i sadržajnim predavanjem na pomenutu temu.

Došao sam do zaključka da CRM stvara okruženje u kome zaposleni pravilnim delegiranjem radnih zadataka i oslobođeni svakog pritiska mogu dati svoj maksimum, pri čemu se nemerljive kategorije (poput njihove elokventnosti, stimulacije, moći ubeđivanja i sl.) mogu beležiti, meriti i vrednovati. To s druge strane zaposlenima daje stimulans da pruže svoj maksimum, čime čitava priča biva zaokružena.

e-turizam konferencija

Po završetku petog predavanja napravljena je pauza za ručak. Uživajuću u ukusno pripremljenoj zakusci nije bilo neumesno pričati punim ustima. Jer imalo je o čemu da se razgovara – tri sata interaktivnih predavanja i gomila novih podataka, znanja i načetih tema nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Po završetku pauze u „work mode“ vratio nas je Zoran Torbica, čovek koji je sinonim za internet poslovanje i IT konferencije kako u Srbiji tako i u regionu. U svom predavanju koje je počivalo na njegovom ličnom i vrlo bogatom iskustvu, otkrio nam je kako se društvene mreže mogu upotrebiti u promociji turizma, destinacije i hotela.

Navodeći mnogobrojne primere i anegdote ukazao je na greške koje odgovorna lica svesno ili nesvesno prave, napominjući da bi za osobe koje donose odluke trebalo postaviti ljude koji „koriste i razumeju internet“. Na kraju je naglasio da Snapchat predstavlja sledeću internet inovaciju koja će doživeti bum“ što svakako treba iskoristiti u razvoju promocije u turizmu.

Sa time se složila i Martina Anđelković, popularna kao Snajka de Madre, koja nam se u poslednjem trenutku priključila kako bi odmenila svog kolegu Ivana Bildija koji iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati konferenciji.

Martina Anđelković e-turizam

Martina Anđelković vodi učesnike e-Turizam konferencije kroz Facebook plaćeno oglašavanje

Uprkos tome Martina je na temu „Facebook kao kanal marketinga i prodaje u turizmu“ održala vremenski najopširnije predavanje bazirano na moru primera, saveta i sugestija iz preopširnog ličnog iskustva. Veliki broj pitanja u toku i po završetku njenog izlaganja, i isto toliko savetodavnih odgovora učinilo je ovo predavanje najinteraktivnijim.

Poslednji predavač, ali nikako najmanje bitan, bio je Thiago Ferreira koji je imao tu privilegiju da svojim izlaganjem stavi tačku na ovogodišnju e-Turizam konferenciju. On se u svojih 20 minuta fokusirao na potencijal video materijala u advertajzingu, u želji da nas nauči kako prodati turističke proizvode kroz video sadržaj.

Video sadržaj objedinjuje sliku i tekst, što ga čini efektivnijim sredstvom promocije. Njegovu moć demonstrirao je rečenicom: „Jedna slika vredi 1000 reči, a 1 minut vredi 1,8 miliona reči“. Usledili su saveti o tome šta treba jedan promotivni video snimak da sadrži, koliko treba da traje, koja je njegova uloga u procesu kupovine, kakve mogućnosti pruža na društvenim mrežama i sl.

„Najbolja reklama je ona koja ne deluje kao reklama“

kazao je Thiago želeći time da skrene pažnju da su amaterski snimci turista koji su već boravili na određenoj destinaciji ili „konzumirali“ određeni turistički proizvod/uslugu često delotvorniji od profesionalnih reklama. Svoje tvrdnje potkrepio je brojnim primerima, napominjući da niko drugi turisti neće bolje pokazati šta ga očekuje od turiste koji je već prošao to iskustvo.

Po završetku poslednjeg predavanja usledilo je izvlačenje povodom nagradne igre najavljene na početku i podeljene su vredne nagrade. Svim učesnicima su potom dodeljeni sertifikati, nakon čega je zatvoren radni deo konferencije ali ne i sama konferencija – usledilo je e-Turizam networking druženje i koktel.

e-turizam konferencija

Grupni pozdrav do naredne e-Turizam konferencije

U prijatnom ambijentu „Fabrike“ i uz laganu muziku predavači su mogli da odahnu i da u opuštenoj atmosferi zajedno sa učesnicima konferencije sumiraju utiske. Ukoliko bih morao svoje utiske sa čitave konferencije da sumiram u nekoliko rečenica, to bi otprilike izgledalo ovako:

  • „Sveto trojstvo“ internet marketinga u turizmu čine Facebook, Google i YouTube
  • Personalizacija online advertajzinga drastično smanjuje troškove marketinga i daje daleko bolje rezultate
  • Snapchat će uzeti maha što treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Mnogi učesnici su tokom predavanja neumorno hvatali beleške, a nakon izlaganja predavača nisu se ustručavali da postavljaju pitanja i zatraže savete u želji da saznaju i nešto više.

Verujem da je svako sa konferencije otišao pametniji nego što je na nju došao.

Ova konferencija zaista predstavlja retku priliku da se po ceni simbolične kotizacije nađete u društvu vrsnih stručnjaka iz ove oblasti, i da od istih steknete preko potrebna znanja koja na fakultetu izostaju, a koja su neophodna i uz to praktična i lako primenjiva.

 

 


One Response to "Utisci sa treće e-Turizam konferencije!"

  1. Bojana  27. маја 2016. at 08:43

    Odličan tekst.

    Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.