Barselona – TOP 10 turističkih atrakcija katalonske prestonice

Barselona je grad nesvakidašnjeg izgleda i maštovite arhitekture, grad bogate istorije, umetnosti i kulture, igralište velikih majstora – od Gaudija do Mesija. Ukratko, Barselona je „must see“ turistička destinacija!

Grad su osnovali rimljani, iako postoje legende koje govore da je grad podigao Herkules, odnosno da su ga osnovali Kartaginjani, a da ga je sam Hanibal nazvao „Barcino“, u sećanje na svog oca Amilcar Barcu. Kroz svoju istoriju Barselona je bila u rukama muslimana, hrišćanskih osvajača, karolinga, burbona… Tu su živeli, stvarali, i svoje tragove ostavili umetnici kao što su Antonio Gaudi, Pablo Pikaso, Joan Miro, Luis Domenech i Montaner, Antoni Tapies i mnogi drugi.

Proizvod ovakve istorije, ali i mašte brojnih stvaralaca, pre svega u oblasti arhitekture i umetnosti, učinili su da Barselona danas postane to što jeste – moderan evropski grad prepoznatljivog izgleda i turistička destinacija svetskog glasa. Udaljenost Barselone od Beograda je 2,000 km.

Atraktivna kakva jeste, čini se da se Barselona na svakom koraku razmeće svojim znamenitostima i lepotama. Umetnost koja se čita sa fasada, istorija koja se krije iza svakog ćoška a pokazuje u muzejima, karakter i mentalitet ljudi koji se upija na ulicama, pijaci, stadionu…

 

La Rambla – žila kucavica Barselone

 

Od Katalonskog trga sa jedne strane, pa sve do Kolumbovog spomenika sa druge, u seni širokih krošnji opružila se La Rambla, žila kucavica Barselone.

Sam Katalonski trg se smatra centrom grada. Prostrani trg ukrašen je cvetnim aranžmanima i zelenim površinama, dekorisan pločnikom, brojnim statuama i dvema fontama, čime privlači pažnju brojnih posetilaca. Tu se stiču i neke od glavnih gradskih ullica, a jedna od njih – La Rambla, pruža se prema moru.

Barselona, centar, trg

Barselona, Katalonski trg

Široka pešačka zona, smeštena između dve uske ulice, sama po sebi nije ni po čemu spektakularna, ali je vrlo prijatna za laganu šetnju i upoznavanje sa gradom. Duž nje se prema nebu dižu stabla drveća, zgrade i objekti različiti po stilu gradnje, nameni i izgledu. Tu su svoje mesto našli i kafići, prodavnice, restorani, cvećare, ulični zabavljači, prodavci suvenira…

la rambla, barselona

La Rambla je puna uličnih zabavljači i animatora

Pažnju zavrednjuju palata Moja, mozaik Joana Miroa, Liceu teatar, palata Guelj, manji trgovi do kojih vode uličice koje se trakasto pružaju sa obe strane, poput trga Reial izgrađenom u neoklasičnom stilu, i još mnogo štošta.

Na kraju Ramble se ponosno diže spomenik Kristiforu Kolumbu u čast njegovom prvom putovanju ka, ispostaviće se, Američkom kontinentu, ali i u sećanje na to da je upravo u Barseloni raportirao kraljici Izabeli I i kralju Ferdinandu V po povratku sa tog putovanja. Na vrhu 60 metara visokog spomenika stoji statua ovog moreplovca, koji simbolično pokazuje rukom na novi svet. Zanimljivo je da postoji lift u unutrašnjosti stuba koji vodi do njegovog vrha, odakle se pruža veličanstven pogled na grad.

Barselona, Kolumbo, rambla

Spomenik Kristiforu Kolumbu od koga se u pravcu Katalonskog trga pruža La Rambla u senci drveća.

Neprestana cirkulacija lokalaca i turista i energija koja ovde struji čine La Ramblu pravim mestom za opipavanje pulsa Barselone. A već na sledećem koraku, nedaleko odatle, čekaju vas nova živopisna mesta.

Savet: Izbegavajte kupovinu suvenira i poklona u ovoj ulici, prilično su skupi i iste možete naći po nižim cenama na drugom mestu. Takođe, čuvajte se džeparenja – turisti su glavna meta lokalnih džeparoša, pa zato pazite na svoje stvari.

 

Bukerija – ukus Barselone

 

Često savetujem ljude da posete lokalne pijace, jer je tu kontakt sa ljudima najneposredniji. Pijace najbolje otkrivaju svakodnevni način života i navike stanovništva. Stoga kada govorimo o Barseloni, ne možemo zaobići Bukeriju (Boqueria), tim pre što se nalazi duž Ramble.

Ovde se još od XVII veka skupljaju lokalni pekari, mesari, ribari i poljoprivrednici u želji da prodaju svoje proizvode. Ta tradicija živi i danas – prodaje se sveža riba, meso, pecivo, voće, povrće i razni drugi proizvodi. I kao da to nije dovoljno, brojni kafići i restorani nalaze se oko pijace, upotpunjujući sveukupnu ponudu hrane i pića. Bogata ponuda mirisa i ukusa nikoga ne ostavlja ravnodšnim.

barselona bukerija

Detalj sa pijace Bukerija, Barselona

Stoga ako želi te da osetite ukuse Barselone, Bukerija je pravo mesto za vas. Ovaj šareni mozaik tezgi živopisnog izgleda zaokupiće sva vaša čula. Ipak, imajte na umu da pijaca nije tako jeftina – primera radi, kolači i slatkiši su prilično skupi, dok su voćni sokovi po ceni od 1-2 evra pravo osveženje.

 

Bari Gotik – gotička četvrt

 

Kad ste već u tom kraju grada, posetite i nezaobilaznu gotičku četvrt, deo grada koji čuva autentične primerke romaničke i gotičke arhitekture. Brojne crkve, muzeji i trgovi daju mu srednjevekovni izgled koji posetioce vraća u prošlost.

Ovde su, takoreći, ispisane prve stranice istorije Barselone – gotička četvrt je zapravno podignuta oko antičkog rimskog grada Barcina, čiji se ostaci i danas mogu videti. Posetite istorijski muzej i bićete u prilici da vidite ostatke rimskih kuća i ulica koji se nalaze ispod muzeja. Obavezno prošetajte i do katedrale Svete Eulalie (Saint Eulalia), poznate i kao La Seu, i uverićete se zašto se smatra jednim od najlepših primeraka gotičke arhitekture u čitavoj Španiji.

Katedrale Svete Eulalie, Barselona

Uputite se u besciljnu šetnju daleko od saobraćaja i gužve, neka vas noge same vode kroz kaldrmisane uličice i sokake upečatljivog izgleda. Odmorite na nekom od trgova, popijte kafu u nekom od kafića i prepustite se srednjevekovnoj nostalgiji kojom odiše čitava četvrt.

Bari Gotic, barselona

Bari Gotic, detalj

Muzej Pabla Pikasa

 

Pikasov muzej je bez sumnje najpoznatiji muzej Barselone. U njemu se ne čuvaju najpoznatija dela ovog genija, međutim, jedinstvena kolekcija od preko 4.000 radova predstavljaju ključ za razumevanje razvoja Pikasa od studenta do svetski priznatog umetnika.

Pikaso je vrlo rano počeo da pokazuje interesovanje za slikanje. Prve korake u umetnosti napravio je kao učenik svoga oca, čije je umetničke sposobnosti vrlo brzo prevazišao – svoju prvu izložbu imao je već sa 13 godina! Nedugo potom, Pablo se sa porodicom seli u Barselonu gde upisuje lokalnu umetničku akademiju. Ključne godine – one iz njegovog pripravničkog staža kao umetnika, Pikaso je živeo upravo u Barseloni.

i feel like Pablo.

A post shared by Drama Free Jones (@keepitonthedl) on

Sam muzej obuhvata nekoliko vila rađenih u gotskom stilu. Muzej je osnovan 1963. godine na predlog Pikasovog prijatelja Jaume Sabartesa, a po želji samog umetnika. Stalna postavka muzeja sadrži bogatu kolekciju radova iz perioda Pikasovog stvaralaštva kada se formirao i dokazivao kao vrsan umetnik.

Muzej ne radi ponedeljkom, dok je svim ostalim danima otvoren za posete od 9 do 19 časova po ceni ulaznice od 11 evra.

 

Istraživanje kreativnosti Antonia Gaudia

 

Još jedan genije koga je iznedrila Barselona, a koji je stvarao u oblasti arhitekture, jeste čuveni Antoni Gaudi. Za njega i njegove kreacije muzeji su mali – brojni objekti razbacani po gradu čine da Barselona bude njegov muzej.

Gaudi je pripado umetničkom pravcu secesije, tj. Art nouveau, u Kataloniji poznat i kao Katalonski modernizam. Osnovne odlike ovog pravca su krive linije koje oponašaju pokrete i upotreba različith materijala i boja u cilju razbijanja monotonije.

Arhitektura Antonia Gaudia mogla bi se opisati kao maštovita igra bojama, oblicima i materijalima, arhitektura iznenađenja bajkovitog izgleda. Njegovo stvaralaštvo usko je vezano za industrijalca Guelja, koji je bio glavni finansijer njegovih radova, što mu je omogućilo neometano eksperimentisanje. Prevazilazeći postojeće umetničke pravce, Gaudi je brzo razvio sopstveni stil prepoznatljivih karakteristika.

Doći u Barselonu a ne posetiti park Guelj je gotovo nezamislivo. Šaren, veseo i razigran ovaj prelepi park će vam fiksirati osmeh na licu dok se divite Gaudijevom umeću da sve te oblike i boje sklopi u ovaj posve autentičan ambijent.

park guelj, barselona

U parku Guelj se nalazi jedna od najdužih i najlepših klupa na svetu.

Dajte sebi dovoljno vremena da istražite ovo maestralno delo arhitekture koje je i deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine i simbol čitavog jednog umetničkog pravca. Zakoračite u potpuno drugačiji svet, uživajte u pogledu na grad sa terase parka, odmorite na najdužoj klupi na svetu i posetite kuću slavnog arhitekte.

Pored ovog parka postoji i mnoštvo modernističkih zgrada unikatnog izgleda koje su plod Gaudijeve mašte i genijalnosti. Među njima se izdvaja Casa Batllo – fantastična vila upečatljivog izgleda koji karakterišu neobična fasada i talasast krov. Poput zamka iz neke bajke o vilenjacima, nateraće i vas da sanjarite dok pogleda prikovanog za nju istražujete najsitnije detalje.

casa batlo, kuća batljo, barselona

Casa Batllo, Barselona

Petsto metara odatle nalazi se još jedna naširoko poznata Gaudijeva kreacija – Casa Milla, poznata i kao La Pedrera, što u prevodu znači „kamenolom“. Glavna odlika ove vile jeste izostanak pravolinijskih oblika – svaka linija na njoj je zakrivljena. To je u suštini i jedna od osnovnih karakteristika Gaudijevog stvaralaštva, koji je služeći se krivim linijama i nepravilnim oblicima, uspevao da postigne organski izgled građevina.

La Pedrera, barselona

Casa Milla, Barselona

Sagrada Familia – nedosanjani san Antonia Guadia

 

Svojom veličinom u fizičkom, turističkom, umetničkom, arhitektonskom, estetskom i svakom drugom smislu, Sagrada Familia se izdvaja od ostalih Gaudijevih dela. Ova katedrala je jedan od najreprezentativnijih dostignuća Antonia Guadia, a uz to je i jedan od najupečatljivijih simbola katalonske prestonice.

Najposećeniju turističku atrakciju Barselone godišnje poseti oko 3 miliona turista. Ogromne dimenzije katedrale, izgled koji bi se u najmanju ruku mogao nazvati neobičnim, vanserijski ukrašena i sadržajna spoljašnjost i bogato dekorisana unutrašnjost ostaviće vas bez daha. Velelepna građevina predstavlja spoj različitih umetničkih stilova i pravaca, tehnika gradnje i jedno od najvećih građevinskih dostignuća današnjice.

sagrada familia, barselona

Unutrašnjost katedrale Sagrada Familia

Opšte je poznato da je katedrala još uvek u izgradnji, iako je kamen temeljac postavljen daleke 1882. godine, međutim malo ko zna da se njena izgradnja finansira isključivo iz privatnih fondova i od prodaje ulaznica. To je jedan od razloga što i posle 100 godina gradnje Sagrada Familia nije završena. Još uvek se radi na njenoj spoljašnjosti, a ideja je da radovi budu završeni do 2026. godine, kada će se obeležiti stogodišnjica od smrti Antonia Gaudia. Glavni izazov ka ostvarenju tog cilja biće izgradnja preostalih 10 od planiranih 18 tornjeva, koji bi trebali da simbolišu 12 apostola, 4 jevanđelista, Isusa Hrista i Presvetu Bogorodicu.

Sledeći video predstavlja animaciju koja pokazuje kako će Sagrada Familia izgledati jednom kada bude završena:

Sagrada Familia se, zbog svoje veličine, najbolje vidi iz obližnjeg parkića, odakle se ujedno prave i najbolje fotografije. Ulazak katedralu se naplaćuje 15 evra, a veliko interesovanje turista stvara velike redove. Stoga ako ne želite da čekate u redu (sat vremena u najboljem slučaju), preporučljivo je da rezervišete karte unapred.

Sagrada familia - barselona

Zbog svoje veličine Sagrada Familia se najbolje vidi iz obližnjeg parkića

U svakom slučaju, uživaćete u lepoti enterijera katedrale, koja ne zaostaje za njenim spoljnim izgledom, a uz to ćete steći pravo da kažete kako ste dali svoj doprinos u njenoj izgradnji.

 

Monžuik (Montjuic) – tragovi Olimpijade

 

Monžuik je poznato uzvišenje u Barseloni koje svoje ime prema jednom verovanju duguje starorimskom božanstvu Jupiteru (Mon Jovis, Monte de Jupiter – Montjuic), dok drugi smatraju da je brdo kršteno po starom jevrejskom groblju koje se tu i nalazi. Bilo kako bilo, brojni vrtovi, bašte, tvrđava, magična fontana, špansko selo i ostale zanimljivosti čine da ovo bude jedan od omiljenih delova grada među stanovnicima Barselone.

Monžuik je u žižu svetske javnosti i interesovanja dospeo 1992. godine kada je Barselona bila domaćin Olimpijskih igara, što je doprinelo i još većoj popularnosti kod turista.

Barselona, muzej

Zgrada Nacionalnog muzeja umetnosti

Izgrađen sredinom XVII veka, zamak Monžuik među svojim zidinama čuva bogatu istoriju. Danas ovaj spokojan ambijent prepun zelenila predstavlja idealno mesto za laganu šetnju. Špansko selo, ili Poble Espanyol, je još jedna u nizu turističkih atrakcija ovog kraja. Ovo šarmantno selo osmišljeno je tako da predstavi različite arhitektonske stilove iz svih delova Španije, pa se može reći da predstavlja „Španiju u malom“.

Pažnju turista privlače i botanička bašta, Nacionalni muzej umetnosti Katalonije, Olimpijski stadijon, muzej sporta i olimpijade, prelepo zdanje Palau Nacional, ali i pogled koji se pruža sa ovog uzvišenja.

barselona - monžuik

Turisti uživaju u predivnom pogledu

Pa ipak, najzanimljivija turistička atrakcija čitavog ovog kompleksa je Magična fontana. Ovo je možda i najlepša fontana na svetu, ili bolje rečeno kompleks fontana, koja sa razlogom svake večeri privlači ogroman broj kako turista. Ovaj spektakularni nastup, čiji su protagonisti voda, svetlo i muzika, poigravaće se kako međusobno, tako i sa vašom maštom.

To je definitivno doživljaj koji nikako ne želite da propustite! Procenjuje se da oko 2,5 miliona turista svake godine svoj boravak u Barseloni obogati ovim nezaboravnim iskustvom. Preporučljivo da stignete tamo ranije i zauzetmete mesto sa dobrim pogledom na fontanu. Važno je da znate da „radno vreme“ fontane nije isto tokom godine (menja se tokom godišnjih doba), zato se na vreme raspitajte kojim danima i u koje vreme možete uživati u njenom jedinstvenom performansu.

 

Tibidabo – panorama Barselone na dlanu

 

Tibidabo je još jedno uzvišenje smešteno u zaleđu Barselone. Zahvaljujući takvom položaju i visini, sa njega se pruža fantastičan pogled na čitav grad i more u zaleđu. Ispijanje kafe i uživanje u panorami Barselone je samo po sebi dovoljan razlog da posetite Tibidabo.

Na vrhu brda se nalazi i Hram Svetog Srca građen u neogotičkom stilu, sa bronzanom statuom Hrista na njenom vrhu. U blizi je i simpatičan mali zabavni park u kome jednako uživaju i mališani i odrasli, a koji radi od marta do septembra.

barselona

Ako se odlučite da posetite Tibidabo, koristite Plavi tramvaj – zanimljivog izgleda pretvoriće vaš put do vrha u prijatno iskustvo. Ono što treba da znate je da na samom uzvišenju ne postoji veliki izbor hrane i pića, a postojeći ugostiteljski objekti znaju kako da iskoriste nedostatak konkurencije. Ni ulaznice za zabavni park ne dolaze po niskoj ceni – od 10 evra pa naviše.

 

Kamp Nou – više od stadiona

 

Čak i ako niste ljubitelj fudbala, poseta ovog stadiona vas neće ostaviti ravnodušnim.  Ako je moto fudbalskog kluba Barselona „Više od kluba“, onda bi iza Kamp Nou-a trebao da stoji slogan „Više od stadiona“.

Stadion na kome Barselona igra kao domaćin može da primi neverovatnih 99.354 gledaoca, što ga čini najvećim stadionom u evropi i drugim najvećim stadionom u svetu! Prilika da gledate utakmicu jednog od najtrofejnijih klubova evrope zajedno sa 100.000 navijača i da osetite atmosferu koja vlada na tribinama jednog takvog stadiona ne pruža se svaki dan.

kamp nou, barselona

Stadion FC Barselona – Camp Nou

Ukoliko se tokom vašeg boravka ne igra utakmica i ne budete u prilici da vas obuzme fudbalska groznica živog stadiona, to ne znači da treba da ga zaobiđete. Stadion Kamp Nou i muzej FC Barselona godišnje posete milioni turista. Bogata muzejska kolekcija, koja svedoči o uspesima kluba, i veličina stadiona su zaista fascinantni. Cena ulaznice iznosi 23 evra i uključuje obilazak stadiona i posetu muzeju.

Kamp Nou poseduje i jednu od najvećih Nike prodavnica u Evropi, prepunu najrazličitije sportske opreme sa obeležjima FC Barselone. Ukoliko poželite suvenir – dres, šal i sl., probajte da se suzdržite od kupovine i potražite ga van stadiona, proćićete jeftinije.

 

Barseloneta – opuštanje na obali Mediterana

 

Duga peščana plaža sa uređenim šetalištem u zaleđu idealno je mesto za predah i opuštanje posle obilaska grada i njegovih znamenitosti. Jednom kada beton pod nogama zamenite peskom, osetite miris mora i osveženje povetarca koji duva sa Mediterana, shvatićete zašto se Barseloneta našla u top 10 turističkih atrakcija Barselone.

barselona plaža

Nekadašnji ribarski distrikt je doživeo pravu transformaciju i pretvoren je u lepo uređenu plažu kakvu katalonska prestonica i zaslužuje. Barseloneta je jednako živa i danju i noću, a najpopularnija je među mladima.

Plaža je, razume se, najposećenija leti, kada se tokom dana se možete opustiti i uživati u mediteranskom suncu uz čašu Sangrie, prošetati promenadom ili rashladiti u moru. Ako tražite noćni provod, pronaći ćete ga ovde – brojni barovi i noćni klubovi okupljaju mlade koji znaju kako da se provode do ranih jutarnjih časova.

citadela, barselona

Detalj iz parka Citadela, Barselona

 

Pored svega navedenog Barselona ima još mnogo toga da vam ponudi i pokaže. Prošetajte parkom Citadela, posetite Trijumfalnu kapiju, kulu Agbar, Katedralu Santa Maria del Mar…

 

Da li ste već posetili Barselonu i šta biste vi izdvojili kao TOP 10 turističkih atrakcija?

 


3 Responses to "Barselona – TOP 10 turističkih atrakcija katalonske prestonice"

 1. unirent  8. јула 2017. at 11:31

  Treba dodati da je Barselona izuzetno saobraćajno organizovan grad. tamo su špicevi i gužve veoma retki. Ima doabr transportni saobraćaj, sa metroom, i veoma dobro organizovanu mrežu podzemnih i nadzemnih garaža. taksi je pristupačan, kao i rent a car. Primer za druge gradove, pa i naše.

  Одговори
 2. Tanja  9. септембра 2017. at 22:34

  Definitivno La Rambla sa odličnim uličnim umetnicima.
  Pijaca Bukerijasa je mesto gde možete kupiti sveže ceđene sokove od voća u svim mogućim kombinacijama.

  Одговори
 3. Najbolja drobilica za sudoperu  11. јула 2018. at 10:35

  Prelep grad sa divnom arhitekturom.

  Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.