Od čega zavisi cena putnog osiguranja?

Planirate put. Pripremili ste sva neophodna lična dokumenta i brošure. Jedino preostaje adekvatno putno-zdravstveno osiguranje zbog kojeg ćete se osećati sigurnije dok ste na putovanju u inostranstvu.

 

Pokušaćemo da vam pomognemo u odabiru najboljeg i finansijski najpovoljnijeg putnog osiguranja za sebe i svoje najbliže.

 

Zašto uzeti polisu putnog osiguranja?

Putno osiguranje vam obezbeđuje sigurnost dok ste na kraćem ili dužem putu u inostranstvo u slučaju iznenadne bolesti, materijalnog gubitka ili nesreće. Putno osiguranje vam daje garanciju da jedan problem neće postati veći ili ostati nerešen. Putno osiguranje je vaša zaštita od potencijalno ogromnih troškova bolničkog i vanbolničkog lečenja u inostranstvu.

plaže na siciliji

Medicinski, putnički i pravni troškovi van matične zemlje mogu biti veoma skupi. Kupovinom polise putnog osiguranja obezbeđujete se da u slučaju bolesti ili nezgode osiguravajuća kuća bude ta koja će pokriti troškove u Vaše ime.

 

Šta sve pokriva putno osiguranje?

Situacije koje putno osiguranje obično pokriva u slučaju bolesti ili nesreće su sledeće:

 • Ambulantno zdravstveno lečenje
 • Nabavka lekova prepisanih od strane lekara
 • Ultrazvučni i rendgenski pregled
 • Hospitalizacija
 • Evakuacija i medicinski transport do najbližeg lekara ili bolnice od mesta nesreće
 • Hirurški zahvati
 • Usluge stomatologa
 • Medicinski transport iz inostranstva u zemlju osiguranika
 • Putni troškovi za decu koja su ostala bez nadzora odraslih u inostranstvu kako bi se vratila u zemlju prebivališta
 • Putni troškovi osobe koja bolesnog prati prilikom medicinskog transporta
 • Troškovi sahrane u inostranstvu ili transport posmrtnih ostataka u zemlju prebivališta
 • Troškove koje napravite ukoliko sticajem okolnosti i nenamerno nanesete štetu trećem licu za vreme boravka u inostranstvu

 

Pored medicinske asistencije koja vam je dostupna 24 sata dnevno 365 dana u godini, postoji putna i pravna asistencija. Putna asistencija vam pruža informacije vezano za zemlju u koju putujete i pruža odgovor na svako pitanje koje se tiče samog puta i boravka u inostranstvu. Pravna asistencija vam pruža informativnu pomoć oko administrativnih problema i upućuje na tačnu adresu osobe ili institucije koja će Vam izaći u susret (konzulat, policija, advokat itd.).

Putno osiguranje može pokriti situacije koje se tiču putničkih problema:

 • Troškovi nastali usled krađe, gubitka ili oštećenja prtljaga
 • Troškovi nastali usled gubitka ličnih i bitnih dokumenata
 • Troškovi nastali usled otkazivanja avionskog leta ili turističkog aranžmana
 • Troškovi nastali usled kašnjenja avionskog leta ili izmene rezervacije

 

Putno osiguranje pokriva troškove prevodilačkih usluga i usluge advokata zarad pravne zaštite.

 

Vrste putnog osiguranja

U zavisnosti koliko ljudi želi da se osigura, razlikuje se individualno, porodično i grupno osiguranje.

U zavisnosti na koliko dana želite da se osigurate, razlikuju se dva tipa osiguranja. Kratkoročno osiguranje traje onoliko dana koliko ih provedete u inostranstvu. Godišnje osiguranje pokriva sva putovanja koja se dese u toku jedne godine, ali jedno putovanje ne sme trajati duže od 45 dana.

U zavisnosti ko želi da se osigura, razlikuje se osiguranje za trudnicu, bebu, penzionera.

Trudnice, bebe i penzioneri spadaju u visokorizičnu kategoriju osiguranika.

Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova, onda je osiguranje sa ski-rizikom za vas i obično je duplo skuplje u odnosu na obično putovanje. To je posebno bitno ukolino, na primer, mora da vas pokupi helikopter.

mon blan alpi

Osiguravajuće kuće procenjuju koliko je vaš put sam po sebi rizičan kao i koliko ste vi kao osoba rizični (vaše godine itd.)

 

Faktori koji utiču na cenu paketa polise putnog osiguranja

Cene polise putnog osiguranja se mogu razlikovati u ogromnoj meri — čak i za iste putnike i istu destinaciju. Zato vredi pogledati na više mesta i dobro proučiti koje ćete osiguranje kupiti.

Okvirno, visina cene paketa zavisi od sledećih faktora – godine osiguranika (jednog ili više njih), trajanja odmora/putovanja, destinacije, ukupnih putnih troškova i hronično postojećih problema sa zdravljem.

Znači, nije isto boraviti sam u Italiji i sa bebom na egzotičnom Tajlandu. Nije isto kada dvoje mladih boravi na Maldivima i dvoje starih penzionera na Madagaskaru. Destinacija koja u sebi nosi veći faktor rizika je sama po sebi skuplja u svakom segmentu, pa i u pogledu osiguranja. To važi i za ljude, jer nije isto osigurati zdravu osobu od 20 i bolešljivu osobu od 80 godina.

U zavisnosti da li želite da kupite polisu koja važi u čitavom svetu ili samo u Evropi je takođe faktor koji utiče na visinu cene. Ne može nikako biti jeftiniji lekarski pregled u Japanu nego u Sloveniji. Skuplje je povrediti se prilikom skijanja na Aljasci nego na Alpima.

Ukoliko planirate porodično putovanje, onda je mnogo jeftinija varijanta porodičnog putnog osiguranja nego da se svaki član porodice zasebno osigura.

Ono što je bitno znati je da nije svako putno osiguranje isto i ne pokriva svaka polisa iste rizike.

 

Dodatne stavke su doplatne stavke

Cena paketa polise zavisi naravno i od stavki koje Vi kao osiguranik želite ili ne želite da kupovinom pokrijete. Ukoliko se odlučite samo za stavke koje se tiču zdravlja, onda u slučaju krađe prtljaga ili otkazivanja avionskog leta ne možete da očekujete od osiguravajuće kuće da Vam nadoknadi troškove.

Ukoliko imate potrebu za dodatnim stavkama koje se ne nalaze u osnovnom paketu, moguće je ostvariti ih uz doplatu. Praksa je pokazala da se radi najviše o sledećim stavkama:

 • Otkazivanje puta bez posebnog razloga
 • Otkazivanje puta zbog posla
 • Pokrivanje troškova iznajmljenog automobila (rental car)
 • Zaštita od krađe identiteta
 • Pokrivanje troškova lečenja povreda nastalih usled bavljenja nekog ekstremnog sporta

 

Pre nego što se upustite u kupovinu polise, dobro razmislite koje stavke želite da pokrijete i nemojte sebi dozvoliti da zbog nekoliko evra razlike između paketa ili stavki sebi napravite problem.

Ljudima se dešavalo da kupe polisu sa manjom osiguranom sumom (do 15,000 evra) jer je jeftinije, ali to može biti vrlo opasno. Postoje slučajevi gde bolnica izda račun za lečenje od 29,500 evra, a osigurana suma je bila tačno 30,000 evra.

Sama cena polise, čak i one najskuplje, je opet velika ušteda u odnosu na to da krenete na put, a da nemate dobro putno osiguranje.

Nema razloga da putno osiguranje kupujete sami. Uštedite na kupovini sledeće polise.

Od velike pomoći vam može biti i komparacija cena polisa osiguranja između različitih osiguravajućih kuća. Prostom komparacijom možete uštedeti puno novca, a dobiti i bolje uslove. Naravno, nemojte se odlučiti za jeftinu varijantu koja ne pokriva sve što vi želite, a s druge strane nemojte kupiti skupu polisu koja pokriva stavke koje se ne tiču vas i vaših potreba.

U odabiru najbolje polise putnog osiguranja, dobro je koristiti usluge agencija za zastupanje u osiguranju (takozvani licencirani brokeri/stručnjaci u osiguranju), takve agencije mogu naći najbolje ponude za vas, jer imaju uvid u ponude svih osiguravajućih kuća, profesionalno se bave osiguranjem i pomažu vam pri eventualnoj naplati štete-refundiranju troškova.

Što je najbolje, usluge zastupnika su za vas kao osiguranika potpuno besplatne.

Tako možete brzo i lako poručiti putno osiguranje preko agencije DND-TOP DI sa njihovog sajta TopOsiguranje.rs i saznati koja bi bila najbolja polisa putnog osiguranja za vaše putovanje.


Leave a Reply

Your email address will not be published.