Venecija – TOP 8 atrakcija za zaljubljene

Ako želite otići na romantično putovanje sa voljenom osobom, retko koje može parirati doživljaju koji pruža Venecija.

Važi za jedan od najromantičnijih gradova na svetu. Rodni je grad Kazanove, verovatno najpoznatijeg ljubavnika na svetu. Nazivaju je „Kraljicom Jadrana“, „Nevestom mora“, „Plutajućim gradom“, Gradom mostova“… Da, to je Venecija.

italija, venecija

Ukoliko razmišljate da sa dragom osobom otpujute na neko romantično mesto, i pritom izaberete Veneciju, nećete pogrešiti. Međutim, dugačak je spisak onoga što treba probati i videti kada idete u grad koji je asocijacija za romantična putovanja.

Zato smo za vas pripremili listu od 8 romantičnih atrakcija koje Venecija ima da ponudi svim zaljubljenim parovima.

 

8. Zattere

 

Ova dugačka promenada pruža se duž južne obale Venecije. Šetalište se nalazi u relativno mirnom kraju Venecije, što omogućava prijatnu i romantičnu šetnju daleko od gužvi, a s druge strane uz more.

Објава коју дели Hans Tibben (@hans_tibben) дана

 

Duž šetališta nalaze se i pojedine znamenitosti, pa ćete ujedno imati šta i da vidite. Pored kafića i restorana u kojima možete predahnuti, naići ćete i na srednjevekovne vile i crkve. Pažnju će vam posebno privući obližnji San Trovaso trg, jer se ovde nalazi najpoznatije brodogradilište gde se prave gondole. Iako je ovaj trg zatvoren za javnost, možete posmatrati vešte zanatlije sa suprotne obale istoimenog kanala.

 

Napomena: Ukoliko biste želeli da se izbliza upoznate sa procesom izrade gondola, postoje turističke ture do majstorskih radionica.

 

7. Mostovi

 

Već smo pomenuli da je jedan od sinonima za Veneciju „Grad mostova“, što ne treba da čudi, s obzirom na to da Venecija ima preko 400 mostova! Izdvajamo neke od najlepših i najzanimljivijih:

Rialto je jedan od četiri mostova preko velikog kanala, i što je još bitnije, jedan od najstarijih u Veneciji. Kroz istoriju je više puta bio oštećivan i rušen, da bi današnji izgled poprimio je krajm XVI veka.

most rialto venecija

Most Rialto

Ponte dell’Accademia je most koji se takođe pruža preko glavnog venecijanskog kanala. Zanimljivo je to da je u početku bio izgrađen od metala, što je izazvalo negodovanje i kritike uz navode da se svojim izgledom ne uklapa u ambijent. Tim povodom zamenjen je drvenim mostom, koji je trebao biti privremen dok se ne podigne kameni most. Međutim do toga nije došlo, već je u međuvremenu dotrajali most zamenjen novom drvenom garniturom.

most akademija venecija

Most Akademija

Most uzdaha je verovatno najpoznatiji most. Izgrađen u baroknom stilu, most koji spaja Duždevu palatu i zatvor pleni svojom lepotom. Pa ipak, ono što ga čini interesantnim jeste legenda koja se za njega vezuje. Naime, legenda kaže da su osuđenici na putu od sudnice u Dužedevoj palati do zatvora prelazili preko ovog mosta. Tom prilikom oni bi sa mosta poslednji put pogledali na grad, zbog čega im se otimao uzdah.

most uzdaha venecija

Most uzdaha

Ponte della Costituzione je most koji se izdvaja svojim izgledom. Ovaj moderni most, poznat i pod nazivom „Calatrava“ (po prezimenu svog arhitekte), podignut je 2008. godine preko glavnog kanala. Konstrukcija mosta predstavlja kombinaciju stakla i čelika, što ga razlikuje od ostalih mostova.

venecija

Moderan Ponte della constuzione

6. Kameno srce

 

U ulici Sotoportego dei Preti postoji jedan luk ispod koga se na samom ulazu nalazi jedan kamen veličine šake u obliku srca, za koji se vezuje jedna ljubavna legenda. A legenda kaže ovako:

Jedan venecijanski ribar zaljubio se u prelepu morsku sirenu, sa kojom se oženio i imao troje dece. Međutim, morska sirena je od ribara krila da je bila prokleta – jednom nedeljno pretvarala se u morsku zmiju. Nakon što se razbolela, sirena je umrla, a tužni ribar ju je vratio na mesto gde ju je i pronašao. Nesrećan zbog njene smrti, ribar se uskoro brinuo kako će sam podizati troje dece. Morska sirena se digla iz mrtvih kako bi pomogla svom mužu oko dece. Dok je on radio, ona je krišom dolazila u njihov dom da se pobrine oko kućnih poslova. Jednom prilikom, ribar se ranije vratio kući, gde je zatekao morsku zmiju koju je ubio, ne shvatajući da se radi o njegovoj ženi.

U sećanje na ovu priču postavljen je kamen na mestu njihove kuće. Danas mnogi parovi dolaze ovde da zajedno dotaknu srcoliki kamen, jer će im to, prema verovanju, zagarantovati večnu ljubav.

 

5. Romantične šetnje

 

Obilazak lokacija i atrakcijama koje simbolišu svaki grad, pa i Veneciju, je nezaobilazan. Međutim, kada to obavite, probajte da se udaljite od njih – kada vidite masu turista kako idu u jednom pravcu, vi krenite u suprotnom.

venecija, šetnja

Lavirint od ulica i kanala koji čine Veneciju savršen je za romantičnu šetnju

Izgubite se u lavirintu koji čini Veneciju – besciljno lutajte ulicama koje su ispresecane kanalima, tamo se krije vaša romantična šetnja. Sa preko 400 mostova, 177 kanala i preko 100 trgova, Venecija nudi beskrajne mogućnosti kada je lutanje u pitanju. Istražujte srednjevekovnu arhitekturu i živopisne ulice i trgove, pratite kanale, prelazite preko mostova… u tome leži lepota i jedinstvenost Venecije.

 

4. „Stakleno ostrvo“ Murano

 

Murano je obližnje ostrvo, tačnije grupa od 7 međusobno povezanih ostrva, i nalazi se istočno od Venecije. Odlikuje ga daleko mirnija atmosfera i drugačija arhitektura od venecijanske. Međutim, ono po čemu je Murano nadaleko poznat jeste staklarstvo.

venecija, murano

Detalji sa ostrva Murano

Prošetajte živopisnim i šarenim ulicama, posetite muzej stakla i potražite neku od staklarskih radionica. Ovde vam se pruža jedinstvena prilika da posmatrate demontraciju veštih majstora kako izrađuju najrazličitije predmete i ukrase od stakla.

Savet: Čuvajte se prevara koje stoje iza besplatne vožnje do Murana i njegovih radionica, jer će nadoknada za posmatranje demonstracije biti skuplja nego što biste očekivali – po principu ko ne plati na Drini, platiće na Ćupriji. Da izbegnete neprijatnosti, na vreme pitajte koliko će vas koštati izlet do Murana, i šta ulazi u tu cenu. Na posletku, možete uzeti vaporeto (vodeni taksi) i sami otići do Murana.

 

3. Crkve

 

Potiču iz različitih istorijskih razdoblja, građene su u različitim arhitektonskim stilovima, ukrašene su mozaicima, freskama, skulpturama… Stoga se mogu posmatrati kao svojevrsni muzeji istorije i umetnosti u koje je ulaz besplatan.

S obzirom na to da je broj crkava u Veneciji trocifren, nije lako izabrati one koje ćete obići. Zato ćemo vam predložiti one za koje smatramo da ih ne treba zaobići.

Nezamislivo je otići u Veneciju a ne posetiti čuvenu Santa Maria della Salute. Ovaj izvanredan primerak venecijanske barokne arhitekture, opevan u istoimenoj pesmi našeg pesnika Laze Kostića, očaraće vas svojom lepotom, kako spolja, tako i iznutra.

santa maria, venecija

Santa Maria della Salute

Za crkvu San Sebastian se može reći da je poput galerije, zahvaljujući božanstvenom freskopisu koji je krasi. Enterijer crkve ukrašen je delima čuvenog venecijanskog, renesansnog slikara Veronezea.

Објава коју дели Bruno Garcez (@bgarcez) дана

 

Bazilika San Đorđo Mađore, smeštena na istoimenom ostrvcetu, predstavlja idealan primerak Paladijanizma, arhitektonskog stila koji je tako nazvan po čuvenom arhitekti Andrei Paladiu. Stil karakteriše oslanjanje na elemente klasične arhitekture antičkih Grka i Rimljana.

san đorđo mađore venecija

Bazilika San Giorgio Maggiore, smeštena na istoimenom ostrvu

Lep primerak gotičke arhitekture u Veneciji predstavlja Frari bazilika. Jednostavnog spoljašnjeg izgleda, ali prelepog enterijera ukrašenog delima čuvenog Ticijana, koji ovde i počiva. Osim toga, ovde se održavaju koncerti klasične muzike, a sama bazilika poseduje tri kompleta orgulja.

 

2. Piazza San Marco

 

Verovatno jedna od najlepših crkava u Veneciji, koju sigurno nećete promašiti, je bazilika San Marco, smeštena na istoimenom trgu. Ova impozantna građevina će vas očarati svojom lepotom. Posebnu pražnju privlače mozaici, koji se smatraju jedinstvenima u svetu.

Bazilika San Marko, venecija

Bazilika San Marko, Venecija

Uz to, sa zvonika bazilike, koji se diže visoko iznad grada, pruža se predivan pogled na Veneciju.

Inače, sam trg, ili Piazza San Marco, predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija Venecije. Prelepa ambijentalna celina uokvirena prokurativama, sa pomenutom bazilikom i obližnjom Duždevom palatom, opravdano privlači pažnju turista.

 

Idealan trenutak da posetite ovaj trg je u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima – izlazak, odnosno zalazk sunca i manjak gužve stvoriće pravu atmosferu za romantičan trenutak.

 

1. Gondole

 

Broj jedan na ovoj listi zauzima vožnja gondolom. Osim toga što su simbol Venecije, gondole su podjednako simbol romantike. Ne postoji ništa romantičnije što Venecija ima da ponudi.

Venecija, gondola

Ono što valja naglasiti je da ovakvo zadovoljstvo ima svoju cenu – vožnja u trajanju 30-40 minuta košta oko sto evra. Iako skupa, ili uprkos tome, vožnja gondolom je zasigurno najromantičnija atrakcija u kojoj dvoje zaljubljenih može uživati u Veneciji. Prema lokalnom verovanju, par koji se prilikom vožnje gondolom poljubi svaki put kada prođe ispod nekog mosta, ostaće zauvek zaljubljen.

 


One Response to "Venecija – TOP 8 atrakcija za zaljubljene"

  1. Maria  24. априла 2018. at 10:11

    Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog 🙂

    Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.