Turistički vodič kroz Zlatibor

Da li zbog blagotvornih klimatskih faktora za lečenje respiratornih bolesti, prelepe prirode, brojnih turističkih atrakcija, ili zbog nadaleko čuvenih zlatiborskih specijaliteta, tek Zlatibor godinama unazad predstavlja najposećeniji planinski turistički centar u našoj šemlji.

U redovima koji slede pokušaćemo da odgonetnemo zlatiborski mit i kao na dlanu vam predstavimo sve adute ove planinske lepotice. Ovo je turistički vodič kroz Zlatibor. Uživajte!

Zlatibor se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, a teritorijalno je omeđen Kremanskom kotlinom na severozapadu, dolinom reke Sušice i Mačkatskom površi na severu, planinom Murtenicom na jugoistoku i rekom Uvac na jugu. Od Beograda je udaljen 230km, a od Novog Sada 330km, pri čemu preko Zlatibora prolazi magistralni put Beograd – Podgorica, što ga čini lako dostupnim velikom broju potencijalnih gostiju. Pored putne infrastrukture, odlikuju ga i dobre železničke veze, jer pruga Beograd – Bar prolazi preko ove planine.

 

Reljef i klima Zlatibora

Kao deo starovlaške visije Zlatibor je talasasta planina, oivičena planininskim vrhovima i ispresecana brojnim rekama i potocima. Centralni deo planine je blago zatalasan, dok se po obodu nalaze duboki klanci, najčešće teško pristupačni, koji su pokriveni borovom šumom. Posebnu draž predstavljaju planinski vrhovi: Tornik (1496m), ujedno i najviši vrh Zlatibora, Čigota (1422m), Brijač na Murtenici (1480m) i drugi, sa kojih se pruža neverovatan pogled na zlatiborsku visoravan.

zlatibot, pejzaz

Kada je o klimi reč, Zlatibor odlikuju alpska i subalpska klima, sa svojim posebnim obeležjima. Leta su prijatna, sa umereno toplim danima i hladnim noćima, što čini da mnogi spas od nesnosnih letnjih žega potraže upravo na Zlatiboru.  Sa druge strane, zlatiborske zime su, po pravilu, duge i snežne. Ovde sneg pada od oktobra do maja sa kraćim ili dužim prekidima. Upravo ova okolnost utiče da se Zlatibor poslednjih godina afirmisao kao zimski centar, a naročito nakon izgradnje modernog skijaškog kompleksa na Torniku. Ono što Zlatibor posebno izdvaja od drugih planinskih centara u Srbiji i okruženju je velika osunčanost ove planine, koja može da se pohvali sa prosečno 2000 sunčanih sati tokom godine, što je približava mediteranskoj klimi.

 

Smeštajni kapaciteti na Zlatiboru – od luksuznih hotela do šarmantnih brvnara

Zlatibor može da se pohvali izuzetno bogatom ponudom smeštaja i apatmana koje možete detaljno pogledati, ali i rezervisati preko sajta Zlatibor.org.

Tako, u turističkom centru ove planine gostima stoje na raspolaganju luksuzni hoteli, vile i apartmani, dok se u okolnim zlatiborskim selima nudi smeštaj u seoskim domaćinstvima i brvnarama. Mnogi hoteli na Zlatiboru su poznati po velikom komforu, luksuznim sadržajima i besprekornoj usluzi, a među njima se naročito izdvajaju: Mona, Palisad, Olimp, Čigota i drugi.

Zlatibor

Kada kročite na Zlatibor prvo što će vam zapasti za oko je prelepo Zlatiborsko jezero, koje je postalo metafora i najlepši ukras turističkog centra. Odmah iznad jezera se nalazi Kraljev trg, prostrani plato i šetalište na kome se tokom cele godine organizuju različite kulturne manifestacije i koncerti. Sa Kraljevog trga goste put vodi do tržnog centra u okviru koga se nalazi veliki broj kafića, restorana, noćnih klubova i butika.  Upravo ovome možemo da zahvalimo što Zlatibor važi kao mesto ludog noćnog provoda.

Zlatibor

Zlatibor – Kraljev trg i Zlatiborsko jezero

Da Zlatibor bude mesto prijemčivo za boravak porodica sa decom pobrinuli su se ovdašnji zabavni sadržaji. Ovde mališani mogu uživati u vožnji automobila i konjića po Kraljevom trgu, Avantura parku, Dino parku i drugoj zabavi. Najveću pažnju i interesovanje privlaći Dino park, najnoviji zabavni sadržaj, smešten u prelepom ambijentu zlatiborske šume, na svega 300 metara od turističkog centra. Ovde će mališani uživati u jedinstvenom zabavnom parku, u kome se nalazi preko 30 replika različitih Dinosaurusa. Zabavu će moći da pronađu u  nekoj od sledećih disciplina: vožnji kvadova, avantura parku, streličarstvu, tjubingu, zip line-u, jahanju, vožnji rolerima

Zlatibor

Najmlađim posetiocima Zlatibor nudi bogat zabavni sadržaj.

Turističke atrakcije Zlatibora – čuda prirode i zlatiborske arhitekture

Širom Zlatibora se nalazi veliki broj turističkih atrakcija, koje u bitnom doprinose popularnosti ove planine. Počev od hidroloških, preko geomorfoloških do ambijentalnih, one čine da turistima na Zlatiboru nikada nije dosadno jer uvek postoji nešto vredno pažnje što bi mogli da posete tokom svog boravka na planini. Ova svojevrsna turistička znamenja su dislocirana od turističkog centra, skrivena i ušuškana u nekoliko zlatiborskih sela. Među gostima najveću pažnju privlače: Stopića pećina u Rožanstvu, Vodopad u Gostilju, „Staro selo“ u Sirogojnu, Ribničko jezero i Prerast u Dobroselici.

zlatibor, pećina

Stopića pećina.

Stopića pećina je geomorfološka turistička atrakcija koja se nalazi između sela Rožanstvo i Trnava, udaljena je 19km od turističkog centra. Stopića pećina je ime dobila po zaseoku Stopići gde se nalazi, a prema načinu nastanka spada u rečne pećine. Pećina je dugačka 1690 metara, što je svrstava među dvadeset najvećih pećina u Srbiji. Pećina je razgranatog tipa, te se sastoji od pet speleomorfoloških celina, i to: svetle dvorane, tamne dvorane, sale sa kadama, kanala sa kadama i rečnog kanala.

Zlatibor

Pogled na bigrene kade u Stopića pećini.

Najveću atrakciju i zaštitni znak Stopića pećine predstavljaju bigrene kade. Bigrene kade su udubljenja oivičena vijugavim, bigrenim naborima, nalik na kade, nastale udubljivanjem krečnjaka. Ima ih preko stotinu, različitih su dimenzija, a najimpozantnije deluju tokom ranog proleća kada se napune vodom, što je prizor za pamćenje.

Sirogojno, zlatibor

Pogled na Staro Selo Sirogojno.

Muzej „Staro selo“ se nalazi u selu Sirogojnu i predstavlja jedinstvenu muzejsku postavku pod vedrim nebom. Sastoji se od preko 50 starih zlatiborskih brvnara, prakazujući kako je izledala kuća i okućnica zlatiborskog sela od pre više od dva veka. Ovaj jedinstveni muzej je baštinik prošlosti nastao sa ciljem da se arhitektura i način života zlatiborskog seljaka otrgne od zaborava. U muzejskom kompleksu dominira kuća tipa zlatiborske brvnare, sagrađena veštom kombinacijom kamena i drveta, dok se oko nje nalazi okućnica u vidu: gostinskih kuća, mlekara, ambara, zanatskih radionica, vajata, štala, čobanskih kućera…

Staro selo, zlatibor, brvnara

Tradicionalna zlatiborska brvnara sa okućnicom.

Međutim, da selo Sirogojno ne bude poznato samo po etno muzeju potrudile su se ovdašnje zlatiborske pletilje koje su u svetsku modu lansirale jedan od najvećih srpskih modnih brendova – sirogojnski džemper. Ovo svojevrsno vuneno remek-delo pleteno od vune vrhunskog kvaliteta koja je stizala sa Islanda, ukrašeno šarama u vidu autentičnih zlatiborskih motiva, 70-ih godina prošlog veka je stiglo u velike svetske modne centre i proslavilo ime Zlatibora. Poseta Sirogojnu će biti odlična prilika da sebe obradujete nekim od ovih prelepih džempera, koji naročito lepo stoje damama, a u Sirogojnu se nude na svakom koraku.

Zlatibor

Ribničko jezero

Ribničko jezero se nalazi u turističkom naselju Ribnici, u podnožju Tornika, a od turističkog centra je udaljeno 10 kilometara. Ovo jezero je nastalo pregrađivanjem reke Crni Rzav i predstavlja najveće jezero na Zlatiboru. Ribničko jezero je po načinu nastanka veštačko, dugačko je 2 km, a zbog bogatog ribljeg  fonda u vidu: klenova, pastrmki, somova, linjaka i šarana, privlači veliki broj ljubitelja ribolova. Izuzetna bistrina i čistoća vode, fenomenalni meandri, kao i tamno kamenje na njegovom dnu, čine da ovo jezero mami svojom lepotom i dodatno ukrašava ovaj divan krajolik.

Tornik Zlatibor

Tornik je najviši vrh Zlatibora.

Posetu Ribničkom jezeru treba iskoristiti  da odete i do Tornika, najvišeg vrha na celoj planini, udaljenog svega 3km, na kome se preko cele godine nude raznovrsni zabavni sadržaji. Leti možete uživati u vožnji prelepom panoramskom žičarom, bobom na šinama, planinskom biciklizmu, a ako ste ljubitelj pešačenja na raspolaganju vam stoji pešačka staza do samog vrha Tornika.

Sa druge strane, zimi Tornik postaje moderan ski-centar koji skijašima stavlja na raspolaganje pet ski staza, različite dužine i strmine, tako da se ovde svako može uživati u snežnim čarolijama bez obzira na dostignut nivo skijaške veštine. Za početnike su obezbeđene i škole skijanja, a kada skijaši požele predah, na raspolaganju im stoje kafići i restorani, u kojima se mogu zagrejati iz neki topao napitak, pa onda opet nazad na stazu.

zlatibor, gostilje

Gostiljski Vodopad.

Ipak, najveću hidrološku turističku atrakciju Zlatibora predstavlja čuveni Gostiljski Vodopad. Nalazi se u selu Gostilju, na 25 kilometara od centra Zlatibora. Smešten u skrovitim predelima jedne bukove šume, kroz koju se gosti probijaju popločanom pešačkom stazom. Gostima nudi prizor očaravajuće lepote u vidu pogleda na snažni vodeni mlaz koji se survava niz krečnjačku liticu. Vodopad je nastao na reci Vrelo, visok je 20 metara, što ga svrstava među deset najvećih vodopada u celoj Srbiji. Nizvodno od ovog Vodopada, nalazi se nekoliko manjih vodopada i slapova koji takođe privlače veliku pažnji i osvajaju srca posetilaca Gostilja.

 

Zlatiborski specijaliteti – hrana kojoj nema ravne

Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica, uz pogodne klimatske uslove za proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda i mesa, čine da kulinarski specijaliteti ove planine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tradicionalna zlatiborska trpeza je nezamisliva bez: sira i kajmaka, kompet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom, jagnjećeg pečenja i ljubiške pastrmke.  A kako se dobar gurmanluk ne može zamisliti bez kvalitetnog cuga, to Zlatiborci pred goste, iz skrivenih podrumskih riznica, iznose nadaleko hvaljenu rakiju od šljive – popularnu šljivovicu.

Zlatiborsko predjelo

Tradicionalno zlatiborsko predjelo.

Svakako jedan od najautentičnijih zlatiborskih specijaliteta i svojevrsna metafora ovdašnje kuhinje predstavlja komplet lepinja. Kompet lepinja se priprema tako što se pomešaju mladi zlatiborsi kajmak i jaja, pa blago zapeču da bi se na koncu preko toga sipao pretop. Uvaj specijalitet najbolje ide u kombinaciji sa kiselim mlekom, što skupa čini nesvakidašnji gastronomski užitak. Kompet lepinja se služi u svim restoranima i kafanama na Zlatiboru, ali ovdašnji poznavaoci gastronomije posebno preporučuju jedno mesto – Krčmu kod Zore na Borovoj Glavi.

zlatibor

Komplet lepinja

Ako ste pak ljubitelj suhomesnatih specijaliteta, na Zlatiboru nema dileme – put pod noge pa na Mačkat. Mačkat je zlatiborsko selo, udaljeno oko 8 kilometara od turističkog centra, koje važi za postojbinu najkvalitetnije svinjske i goveđe pršute, slanine i čajne kobasice u celoj Srbiji.  Ovde se svake godine, tokom januara, održava Sajam suhomesnatih proizvoda poznatiji kao „Pršutijada“ koji okupi na desetine hiljada posetilaca. Tajna pršute sa Mačkata se krije u izuzetno pogodnim klimatskim uslovima ovog sela, kao i u veštini zlatiborskih domaćina koji su do savršenstva doveli tehniku sušenja mesa metodom dimljenja.

Prsuta, zlatibor, mackat

Pršuta i čajna kobasica sa Mačkata

 Aktivnosti na Zlatiboru – šetnje i izleti

Zlatibor svojim gostima pruža puno mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha. Pre svega, gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza tokom kojih  će im društvo praviti visoki četinari, huk „ruže vetrova“ i poneka veverica. Najpoznatija staza za šetnju je ona koja vodi do Šamatnog brda na kome se nalazi kameni spomenik – obelisk streljanim partizanskim ranjenicima. Ovo mesto je jedan od najlepših zlatiborskih vidikovaca, sa koga puca pogled na brdo Čigotu.

Glavudza

Spomenik na Glavudži, Zlatibor.

Pored ovih, uređenih i turistički afirmisanih staza, nadomak turističkog centra, ova planina može da se pohvali ogromnim prostranstvima livada i pašnjaka širom zlatiborske visoravni koje plene svojom lepotom i mame turiste da se otisnu u duge šetnje kroz ove oaze netaknute prirode. Upravo jedno od takvih mesta je vikend naselje Vodice, najpopularnije izletište ove planine. Pejzaž Vodica je satkan od cvetnih livada, po kojima su raštrkana stabla belih borova, magično ispresecanih planinskom rekom  Crni Rzav. Ovaj krajolik bajkovite lepote, tokom proleća i leta, poseti svakodnevno na stotine izletnika koji požele da provedu dan u prirodi, kraj planinske reke. Više o Vodicama možete pročitati ovde.

zlatibor

Vodice – najpoznatije izletište na Zlatiboru.

Zahvaljujući sjajnom geografskom položaju Zlatibora, oličenog u  blizini susednih planina Tare i Zlatara, njegovi gosti mogu da koriste i blagodeti ovih planina. Na Zlatiboru brojne turističke agencije tokom letnjeg perioda organizuju jednodnevne izlete na neku od obližnjih izletničkih destinacija. Najpopularniji izleti vode do sledećih destinacija: rezervat Uvac, Mokra Gora, Tara, manastir Mileševa i Višegrad. Bilo da uživate u pogledu na prelepe meandre Uvačkog jezera, bilo da se vozite „Ćirom“ i razgledate Drvengrad, bilo da splavarite Drinom, ili se pak divite dometima srednjovekovnog freskoslikarstva u manastiru Mileševi, jedno je sigurno – nećete se pokajati ako se odlučite za bilo koji od ovih izleta.

zlatibor

Poseta Uvačkim meandrima – omiljeni izlet sa Zlatibora.

Ako smo vam bar malo otvorili horizonte ove planine uradili smo veliku stvar, jer Zlatibor je nikad do kraja ispričana priča.

 

Autor teksta: Ivan Ječmenica

Autor fotografija: Vladimir Marković


Leave a Reply

Your email address will not be published.