Letovanje u Antaliji – doživite potpuni luksuz za male pare!

Izuzetni hoteli sa all inclusive uslugom, toplo more i izuzetna klima čine Antalijsku regiju u Turskoj idealnim mestom za one koji traže potpuni odmor i to u luksuznom stilu a za mali novac.

letovanje-u-antaliji

Deluje idealno, i verujte da jeste!

Ipak, pre nego što vam ispričam kako sam se proveo u Turskoj, hajde da najpre da otklonimo sve strahove i predrasude…

 

TURSKA JE BEZBEDNA!

 

Velika je odgovornost u takvoj tvrdnji i ne bih je izrekao nepromišljeno, da zaista ne mislim tako. U Antalijskoj regiji sam bio od 21. do 28. maja 2017. i nigde se nije mogao naslutiti niti jedan problem.

Najveća pretnja po moje zdravlje bili su hotelski restorani koji imaju toliko raznovrsnih specijaliteta da vam je potrebna neviđena samokontrola kako se ne biste prejeli. Ali o hrani ću nešto kasnije.

TURSKA JE POVOLJNA!

 

Politička nestabilnost u zemlji je prošlost, referendum je prošao mirno i sada, kada je to sve završeno, Turci su „gladni“ turista koji su prilično izostali prethodne dve sezone. Upravo zbog toga cene avio aranžmana za Tursku su izuzetno povoljne i možete osetiti ultimativni luksuz za relativno nisku cenu u odnosu na ono šta dobijate.

Domaća agencija Happy Tours prednjači sa izuzetno povoljnim cenama u luksuznim rizortima. Zahvaljujući posebnom odnosu i saradnji koju agencija ima sa hotelima, obezbeđene su izuzetno povoljne cene za naše turiste koji žele letovati u turskoj.

 

Klima u Antalijskoj regiji

 

Kažu da ako ne želite da rizikujete sa kišom onda obavezno letujte u Turskoj. Vreme je ovde od maja do oktobra izuzetno sunčano i kiša se smatra čudom. Naravno, to znači i da je veoma toplo.

antalija-letovanje

Ipak, u Antalijskoj regiji je ta toplota podnošljivija usled planinskog masiva koji okružuje regiju a koji sprečava vreli vazduh sa kontinenta da prodre do letovališta a zadržava svežinu koja dolazi sa mora. Ovo svakako ne znači da se možete opustiti na suncu jer je izuzetno jako, čak i u maju, i lako možete izgoreti.

 

A kakvo je more?

 

Ako ste do sada, kao ja, obično letovali u Grčkoj primetićete odmah izraženo veću slanost morske vode.

Salanitet mora je ovde znatno veći, prvenstveno zbog geografske širine jer se Antalija nalazi dosta južnije ali i zbog malog priliva slatkovodnih reka.

antalija-letovanje

Znate onaj prijatni miris mora, onu svežinu koja vas tera da je udišete punim plućima? E, taj miris je u Antalijskoj regiji neverovatno jak i oseća se znatno dublje u obali nego što je to slučaj u Grčkoj ili na Jadranu.

More je toplo još u maju tako da za to nemojte brinuti. Plaže su duge i peščane, a ulazak u vodu postupan bez naglog prelaska u dubinu.

Svaki hotel ima svoj deo plaže, koja se redovno čisti i uređuje a natkrivene ležaljke su besplatne za sve goste. Ne morate nositi peškire za plažu jer i njih dobijate u hotelu.

Nedostatak ove obale je nerazuđenost. Nema uvala i zaliva, nema stena, malih špilja i svih onih elemenata na koje ste možda navikli na Jadranskom ili Jonskom moru. To obalu čini po malo monotonom i dosadnom, jer čak i da 30 kilometara idete njom ona će i dalje biti peskovita i ravna.

Znajte da se „turski tip“ letovanja znatno razlikuje i ne podrazumeva obilazak različitih plaža svakog dana. Ljubitelji aktivnog odmora bi se možda i razočarali ali ova obala je namenjena onima koji žele potpuni odmor, lišen bilo kakvih dodatnih aktivnosti. Ako volite da provodite vreme na jednoj lepoj plaži koja se nalazi u sklopu vašeg hotela, Turska je odličan izbor!

Na plaži, međutim, i te kako ima dosta aktivnosti kako se boravak ne bi sveo samo na ležaljke, vodu i sunce. Ako ste avanturističkog duha uživaćete u raznovrsnim sportskim aktivnostima na plaži. Parasejling je veoma popularan.

Tu su i tereni za odbojku na pesku i mnogo sadržaja za decu u okviru samog hotela nedaleko od plaže. Na plaži je i Beach bar koji je u sastavu hotela i u kojem gosti imaju sve vrste pića, napitaka i sladoleda besplatno. Nedaleko je i Snack bar gde možete uvek nešto prezalogajiti, što je odlično jer ne morate prekidati boravak na plaži zbog ručka i odlaska u glavni restoran.

Primetio sam i pravilo da je more ujutru mnogo lepše i mirnije dok se u popodnevnim časovima pojavljuju talasi. To možda u špicu sezone nije slučaj ali je bolje da jutro isplanirate za boravak na plaži a popodne na nekom od hotelskih bazena.

 

Hoteli u Turskoj – luksuz od kojeg ćete se teško oprostiti!

 

Dok se vozite od aerodroma ka svom hotelu videćete mnogo drugih hotela i odmah ćete shvatiti da u Antalijskoj regiji nema prosečnih i malih hotela. U pitanju su veliki hotelski kompleksi koji zauzimaju veliku površinu i imaju svoj deo plaže.

Često se grade tematski, pa ćete tako naići na hotel koji se zove Kremlj kojii predstavlja na neki način repliku Moskve, ili na hotel Venecija koji je replika čuvenog grada na vodi.

Svi hoteli uglavnom imaju 5 zvezdice i pružaju All Inclusive uslugu svojim gostima. To znači da kada jednom dođete u hotel, možete u potpunosti zaboraviti na svoj novčanik. I zaista, jedini novac koji sam ja potrošio bio je na kupovinu suvenira i poklona.

letovanje-u-antaliji

Unapred znajte da su ovi hoteli udaljeni od Antalije i drugih mesta i da nećete moći jednostavno da izlazite iz rizorta, ali za tim gotovo da nemate ni potrebe. Šta više, većina gostiju ne napušta hotel tokom boravka.

Za 7 dana boravka u Turskoj posetio sam 2 hotela – IC Green Palace, koji je nešto bliže Antaliji i IC Santai koji je bliži Beleku. U pitanju su 2 hotela iz iste grupacije pa je usluga u njima veoma slična ali definitivno ima i određenih razlika između njih na osnovu kojih ćete se opredeliti koji vam više odgovara.

IC Green Palace Hotel

 

Ovaj hotel zaista jeste zelena palata, kako i sam naziv sugeriše. Toliko zelenila i predivno uređenih parkova ima mali broj hotela u svetu i to je definitvno glavni adut IC Green Palace hotela.

antalija-hotel-zelenilo

antalija-letovanje

Zelenilo se svakodnevno održava i vidi se da se posebna pažnja posvećuje svakom listu i stablu. Travnjaci su kao na fudbalskom stadionu Premier lige a tu su i palme i mediteranska ukrasna vegetacija i cveće čiji se prijatni miris meša sa mirisom mora i daje posebnu čar svakom novom udisaju.

Sobe su izuzetno lepe, čiste i prostrane, sa balkonom. Soba se čisti svakodnevno, a iznenadiće vas i voćnom korpom i flašom vina u znak dobrodošlice.

Hotel se sastoji iz glavne zgrade hotela u kojoj se nalaze standardne hotelske sobe i iz rezidencijalnog kompleksa koji se sastoji iz posebnih vila koje su smeštene u posebno, rezidencijalnom delu. Kao da luksuz koji već imate kao standardni gost hotela nije dovoljan, u ovom rezidencijalnom delu postoje posebni bazeni, barovi i restorani koji su namenjeni samo rezidencijalnim gostima. Cene smeštaja u ovim vilama su naravno znatno skuplje, ali je i nivo luksuza koji dobijate adekvatan tome.

Restoran je prostran i lep. Možete birati da li ćete jesti unutra ili napolju, pored fontana ili prelepih  malih jezera. O samoj hrani ću nešto kasnije, jer ona zaslužuje poseban deo u ovom putopisu.

Turci su poznati ljubitelji SPA sadržaja tako da od SPA centra u hotelu možete očekivati samo najbolje.

Bazeni su drugi najveći adut ovog hotela i u kombinaciji sa divnim vrtovima i zelenilom čine ukupni pejzaž predivnim. Zaista su prelepi i ima ih baš dosta. Čak i ako ne volite bazene teško ćete ovima odoleti.

antalija-hotel-bazen

antalija-letovanje-hotel

Po mojoj proceni ovaj hotel je namenjen parovima svih godina. Podjednako dobro će se provesti i mladi parovi ali i penzioneri. Oni koji dolaze sa decom takođe mogu uživati jer ima dosta sadržaja i za decu, ali ipak, mislim da je naredni hotel znatno pogodini za roditelje sa decom.

Nedostatak ovog hotela je isuviše glasna muzika u toku čitavog dana. Već od 10 sati ujutru kreću razne aktivnosti oko bazena – aerobik i slično, što je praćeno glasnom muzikom i podjednako glasnim animatorom. Ako želite da odmarate u sobi ili u miru uživate pored bazena to neće baš biti moguće.

Takođe, uveče se gotovo uvek organizuju neka dešavanja koja su izuzetno lepa i zanimljiva. Njih prati glasnija muzika ali se sve završi do ponoći i to je sasvim ok. Problem je što nakon toga počinje da radi diskoteka koja je na otvorenom a u kojoj je izuzetno glasna muzika koju ćete morati da slušate do 2 ujutru ako vam je soba okrenuta na tu stranu. Obzirom da je hotel namenjen odmoru ovo je svakako minus, ali samo ako rešimo da tražimo dlaku u jajetu.

 

IC Santai Hotel

 

Nekih 20-ak minuta vožnje od prethodnog hotela nalazi se još jedan iz iste grupacije – IC Santai hotel, u kojem sam takođe boravio.

I ovaj hotel se, kao i prethodni sastoji od glavne zgrade i rezidencijalnog dela. Ovog puta sam imao priliku da osetim čari boravka u jednoj rezidencijalnoj vili. Evo kako izgleda takav smeštaj:

Bazen na koji se izlazi direktno iz vile rezervisan je samo za goste rezidencijalnog dela i delićete ga samo sa vašim „komšijama“ iz okolnih vila. Na sredini bazena, u vidu ostrvceta nalazi se kafe-bar namenjen, ponovo, samo rezidencijalnim gostima koji ovde mogu dobiti sve vrste pića, napitaka, kolača, ali i imati obroke. Kolači koji se ovde služe se ne mogu naći u glavnom restoranu hotela i rezervisani su samo za rezidencijalne goste. Tako je i sa ostalim stvarima koje se ovde služe.

To je nesvakidašnji nivo luksuza koji će vas naterati da se možda osećate i po malo neprijatno, ali na koji ćete se brzo naviknuti i od kojeg ćete se definitivno teško oprostiti.

ic santai family resort belek

Glavni restoran ima, ipak, daleko veći izbor hrane. Kao i u prethodnom hotelu i ovaj restoran je ogroman i veoma lep. Izbor hrane je neverovatan a možete jesti napolju ili unutra.

Ono što se odmah da primetiti pri dolasku u ovaj hotel je miris borovine koja se nalazi u okolini i koja daje posebnu prijatnu notu vazduhu.

belek-turska-hotel

U poređenju sa prethodnim hotelom, IC Santai ima primetno manje zelenih površina i parkova ali i neuporedivo više sadržaja za decu. Hotel je znatno mirniji, bez glasne muzike, te je nekako prijatniji za odmor i definitivno je bolji izbor za porodice sa decom.

Morska voda je bistrija i lepša na plaži ovog hotela ali ima znatno manje bazena nego što je to slučaj sa prethodnim hotelom.

Da zaključim, ako na letovanje polazite sa malom decom Turska je definitivno pravi izbor. Vaše je samo da brinete o deci, sve ostalo je obezbeđeno u hotelu. Što se hotela tiče, za porodice dajem prednost IC Santai hotelu. Za parove koji žele nešto više zabavnih sadržaja, za prijatelje ili za solo turiste dajem glas IC Green Palace-u.

 

Hrana – raznovrsnost kakva se retko viđa!

 

Obišao sam dosta hotela visoke kategorije ali ovakvu raznovrsnost u hrani koja se služi sam malo gde pronašao.

Turska kuhinja se poprilično zasniva na salatama i one definitvno dominiraju. Ako ste ljubitelj zeleniša i salata, uživaćete. Pored salata postoje prelivi i sosevi za dresing salate. Probajte obavezno preliv od nara koji je daje sjajan ukus svakoj salati.

 

turska-hrana-hotel

Sireva ima dosta ali im je ukus više-manje sličan. Voćnih jogurta i ovsenih kaša svih vrsta imate na pretek. O voću ne treba trošiti reči. Turska je poznata po gajenju citrusa, zato iskoristite svako jutro da uz doručak popijete i čašu sveže ceđene pomorandže.

Za glavno jelo čekaju vas najraznovrsnije kombinacije mesa i povrća. Piletina, ćuretina, riba i junetina su najčešće na meniju, u jelima ili na roštilju. Svinjsko meso, naravno, nemojte očekivati. Svakog dana služe se dve različite supe, a uvek se peku i sveže pecivo, pite, pice, krofne sa različitim punjejem ili američke palačinke.

Upozoravam vas – ostavite mesta i za kolače! Ma koliko da ne volite slatkiše, teško ćete odoleti turskim kolačima i tortama.

turska-hrana-hotel

Ukoliko ne volite eksperimentisanje sa hranom ne brinite. Svaki obrok je odličan miks turskih specijaliteta i standardne evropske kuhinje. Tako za doručak ne morate jesti tursku pitu sa spanaćem već možete uzeti kajganu, viršle, marmeladu i maslac ili napraviti svoj musli.

Količina hrane koju možete uzeti je naravno neograničena ali nemate potrebe da uzimate hranu „za poneti“ iz restorana jer čitavog dana možete jesti na nekoliko mesta u hotelu. Snack bar nedaleko od plaže je uvek tu da nešto prezalogajite, a služi se i kasna večera od ponoći do 01:00.

turska-hrana-hotel

Piće u restoranu je, takođe, besplatno a doneće vam ga konobari koji će vas uvek ljubazno pitati šta biste želeli da popijete.

Ljubaznost osoblja

Kad pomenuh konobare moram reći i ovo… Osoblje u hotelu i restoranu je veoma ljubazno i profesionalno. Nećete naići ni na kakav veći problem sa njima, osim da slabije govore engleski. Međutim, nemojte očekivati srdačnost koju ste možda doživeli u Grčkoj.

Ovde je osoblje ljubazno ali ne i srdačno. Nema ličnog zbližavanja sa gostima, neće vas zapamtiti, neće vas pitati kako ste. Iako ih ima mnogo, konobari u restoranu jednostavno lete za vreme obroka i ne stižu ništa više osim da vas usluže. Takođe, imajte na umu da gosti u restoran dolaze praznih džepova – vi ništa ne plaćate konobarima što znači da oni ne dobijaju nikakav bakšiš i zato nisu naročito motivisani da budu srdačni pa će nivo usluge često zavisiti od konobara na kojeg naiđete.

 

Antalija – Stari grad

 

Obavezno pronađite način da posetite stari deo grada u samoj Antaliji. Postoji javni gradski prevoz od hotela u kojem se nalazite, tu je i taksi a možete se raspitati i za fakultativne izlete.

antalija-stari-grad

Stari deo grada Antalije podseća na ostale stare gradove na Mediteranu – uske ulice, tipična arhitektura, zanatske prodavnice i suvenirnice. Ipak, ovde se oseća duh orijenta, videćete i tipičnu osmanlijsku arhitekturu koju možete videti i kod nas na jugu Srbije ili u Novom Pazaru.

Spustite se do marine i popijte tursku kafu u nekom od kafića sa pogledom na marinu.

 

Let do Antalije traje 2 sata i već sat vremena po sletanju možete na slamčici uživati u nekom od koktela i brčkati se u moru. U agenciji ćete dobiti sve potrebne informacije i papire za čekiranje, tako da o formalnostima nemojte brinuti. Sa vama će putovati predstavnik agencije a na destinaciji će vas sačekati lokalni predstavnik.

Letovanje u Antaliji je za one koji žele da osete potpuni odmor, bez spremanja obroka, traženja smeštaja, bez razmišljanja o potrošnji tokom odmora.

Ovo je za one koji žele da osete potpuni luksuz letovanja u rizortu od 5 zvezdica na obali Mediterana, i to za mali novac. Naime, već od 400-500 eura na početku sezone možete dobiti jedno ovakvo letovanje za 7 noći. Iako u startu to zvuči nešto više, znajte da je u cenu uključen avio prevoz i da u destinaciji ne morate potrošiti ni cent.

Pogledajte i izbor ostalih hotela i krenite na svoje opušteno i luksuzno letovanje!

 


One Response to "Letovanje u Antaliji – doživite potpuni luksuz za male pare!"

  1. Halo Travel  6. маја 2018. at 17:14

    Dobra vest je da je letovanje u Tuskoj bezbedno….

    Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.