Romantični vodič kroz Rim – večni grad za zaljubljene

Ako želite da provedete kvalitetno vreme sa vama dragom osobom u nekom od najlepših gradova sveta, onda će vam ovaj vodič kroz Rim pokazati kako da se iz „grada na sedam brežuljaka“ vinete do „sedmog neba“.

Za početak, grad koji se naziva „večnim“, smešten na obalama Tibra podno Apeninskih planina, krasi raskoš bez premca u svetu. Retko gde se može naći grad koji je bogat kulturno-istorijskim nasleđem i preplavljen umetnošću u onoj meri kojom se glavni grad Italije može pohvaliti i ponositi. Pripremili smo za vas romantični vodič kroz Rim, uživajte!

Rim, Vatikan

Pogled na Rim koji se pruža sa bazilike Svetog Petra

Nećemo vas previše zamarati istorijskim podacima i činjenicama, ostavićemo turističkim vodičima da vas upoznaju sa brojnim zanimljivostima koje se vezuju za ovaj grad. I sami ste svesni da putujete u grad koji ima svoje brojeve, svoje pravo, svoju mitologiju i legende, u grad koji je dom brojnim učenim ljudima, filozofima, umetnicima, imperatorima…

Umesto toga, daćemo vam neke preporuke i ponuditi savete koji će vam, nadamo se, pomoći da vam putovanje u Rim bude putovanje za pamćenje pod velom romantike.

Na kraju krajeva, u Rimu i počinje priča o Svetom Valentinu

 

Legenda o Svetom Valentinu

 

Postoji nekoliko legendi o ovom svecu, ali ona najpoznatija vezana je za vladavinu cara Klaudija II Gotskog, zvanog još i „okrutni“. Ovaj nadimak je, razume se, dobio po okrtnom načinu vladavine.

Naime, car Klaudije II je zabranio sklapanje brakova kako bi ubedio mladiće i muškarce da napuste svoje gradove, radi uzimanja učešća u ratu i vojnim pohodima. Sveštenik Valentin je uprkos tome nastavio sa sklapanjem brakova u tajnosti, prkoseći na taj način caru i njegovoj odluci. Kada se za ovo saznalo, sveštenik je bačen u tamnicu i osuđen na smrt odsecanjem glave, zakazanim za 14. februar 269. godine. Međutim, dok je bio u zatočeništvu, Valentin se zaljubio u ćerku svoga tamničara koja ga je za vreme tamnovanja redovno posećivala. Pre svoje smrti, sveštenik joj je napisao pismo koje je, prema legendi, na dnu potpisao rečima: „Od tvog Valentina“.

Danas se u Rimu nalazi bazilika Santa Maria u kojoj počiva lobanja za koju se veruje da je pripadala Svetom Valentinu. Možda u prvi mah predlog da posetite ovu baziliku i vidite pomenutu lobanju ne zvuči naročito romantično. Ipak, Santa Maria se nalazi nedaleko od Koloseuma, na nekih 15-ak minuta hoda da budem precizniji, pa može biti interesantna usputna stanica tokom obilaska ovog i drugih značajnijih spomenika.

Inače, zanimljiv podatak je da je pomenuti rimski imperator Klaudije II Gotski rođen na teritoriji današnje Srbije.

 

Rim – muzej pod otvorenim nebom

 

Bogatstvo istorijom i umetnošću, spomenicima, trgovima, bazilikama, muzejima i ostalim građevinama kojima Rim ponosno raspolaže je doslovno nemerljivo. Primera radi, niko ne zna tačan broj crkava, katedrala i bazilika u Rimu, ali mnoge procene ukazuju na to da ih ima preko 900! Čak će i kamenčić koji nemarno šutirate šetajući ulicom imati značajnu istorijsku pozadinu.

Rim Forum

Shvatate na šta mislimo kad kažemo da je Rim muzej pod otvorenim nebom?

Ovde su svoje tragove kroz istoriju ostavili slavni imperatori, umetnici, slikari, vajari, arhitekte, skulptori, crkveni velikodostojnici… Rezultat toga je grad koji je vekovima nazivan „prestonicom sveta“, centar katoličanstva, pravi muzej pod nebeskim svodom. Razumeti ga i uživati u njemu znači prići mu sa istorijske strane i upijati umetnost koja se vekovima brižno čuva u mnogobrojnim muzejima.

Pravac u muzeje!

U Rimu se nalazi nebrojeno mnogo muzeja u kojima su svoj mir našli mozaici, freske, slike, skulpture i mnogi drugi artefakti koji datiraju iz najrazličitijih istorijskih i umetničkih epoha – od antičkog perioda do modernog doba. Napraviti selekciju onih koje ćete posetiti nije nimalo jednostavan zadatak.

Rafaelo, vatikan

Atinska škola – remek delo slavnog Rafaela krasi unutrašnjost kompleksa vatikanskog muzeja

Uživajte u obilasku grada

 

Najprostiji, i po mišljenju većine, verovatno najbolji način za upoznavanje Rima i kretanje kroz grad jeste pešice. Rim je lak za snalaženje i ne bi trebalo da imate problema sa orijentacijom i pronalaženjem željenih lokacija. Sve što vam treba je dobra turistička mapa grada (za svaki slučaj), udobna obuća i – grad je vaš.

Jednostavno uzmite partnera za ruku i pođite u štenju, ubrzo će vam postati jasno koliko toga ovaj grad ima da ponudi. A kada vas šetnja umori, osveženje potražite na nekom od brojnih i prelepih trgova, ispijajući espreso u kafićima koji ih okružuju. Tako ćete najbolje osetiti duh Rima.

Piazza Navona, vodič kroz Rim

Piazza Navona – na rimskim trgovima je uvek živo

Ako volite da vozite bicikl, onda je iznajmljivanje bicikla savršeno rešenje za vas. Rim raspolaže sa oko 80 kilometara biciklističkih staza, a uz to biciklima se možete kretati i kroz pešačke i za saobraćaj zabranjene zone. Bicikli će vam pomoći da lakše odete s jednog kraja grada na drugi, što im daje prednost u odnosu na pešačenje. Ono što je možda još važnije, pružiće vam posve drugačiji i romantičan doživljaj.

Ukoliko vas posluži vreme, vredi razmotriti ovaj predlog. Imajte na umu da je Rim „grad na sedam brežuljaka“, pa ukoliko niste navikli na vožnju bicikla, brdovitost grada vam može teško pasti. Ipak, ovaj problem se da rešiti iznajmljivanjem elektro-bicikala ili skutera. Cena rent-a-bike usluge kreće se od 12 evra pa naviše.

Što se tiče rečnog kruzera i krstarenja Tibrom – ne preporučuje se. Iskustva mnogih su prilično negativna, uz navode da je reka prljava, a ponuda brodskih kompanija oskudna u pogledu kvaliteta usluge. Dok se u mnogim velikim gradovima poput Pariza, Londona, Budimpešte i dr. sa reke pruža fascinantan pogled na njihove znamenitosti, to nije slučaj sa Rimom. Reka Tibar nije mnogo široka, a uz to je prate visoki bedemi, pa sem mostova nećete mnogo videti.

Savetujemo da ovu mogućnost zaobiđete, i da umesto toga za taj novac počastite sebe romantičnom večerom uz bocu finog toskanskog vina i specijalitete italijanske kuhinje.

 

Kutak za romantičan trenutak

 

Pored romantike koju garantuje lepo provedeno veče u društvu voljene osobe, izvesne lokacije u Rimu kod zaljubljenih parova izazivaju najlepše emocije.

 

Most Ponte Milvio

Dok u mnogim gradovima zaključavanje „katanaca ljubavi“ ima dugu tradiciju, u Rimu je taj trend pokrenut pre desetak godina i ima posve drugačiju priču.

Reč je o mostu Ponte Milvio, koji je u ovom domenu popularizovan od strane italijanskog pisca Federica Moccie. Protagonista njegove knjige „I want you“ (Ho voglia di te), koja je kasnije i ekranizovana, zaključao je katanac oko jednog lampiona na mostu i bacio ključ u reku kako bi „zaključao“ svoju ljubav.

Ubrzo su ljubitelji ovog ljubavnog romana počeli da slede primer glavnog lika, da bi im se kasnije pridružili mnogi zaljubljeni parovi i turisti.

https://www.instagram.com/p/BOuznaRjBLT/?tagged=pontemilvio

Zanimljivo je to da se jedan lampion pod težinom katanaca srušio, nakon čega je bilo zabranjeno stavljanje katanaca. Međutim, parovi se na to nisu obazirali i ubrzo su nastavili da kače svoje katance gde god bi našli mesta: na lampione, ograde, saobraćajne znake… Vlast je odgovorila uvođenjem kazne od 50 evra za sve koji budu uhvaćeni u kačenju katanaca na most. Nešto kasnije je uklonjena većina katanaca zbog pretnje od urušavanja mosta, kao i štete koju korozija nanosi ovom mostu.

Iako su se mnogi usprotivili, uključujući i slavnog pisca, treba razumeti da je reč o mostu koji je star preko 2 milenijuma i koji je od velikog istorijskog značaja, zbog čega je njegovo očuvanje glavni prioritet. Bez obzira na sve, predlažemo da posetite Ponte Milvio, i pod romantičnim svetlom lampiona poljupcem ovekovečite svoju ljubav u večnom gradu, na ovom simboličnom mestu.

 

Trastevere

Nakon što posetite nezaobilazni Koloseum, Rimski Forum, Palatine, Trevi Fontanu, Španske stepenice, Sikstinsku kapelu i Vatikan, uputite se prema Trastevereu. Ne samo što ćete se skloniti od prevelike gužve i turista, već ćete upoznati i neke skrivene uglove Rima u kojima se nalaze ništa manje vredne istorijske, umetničke i turističke znamenitosti. Naročit šarm i autentičnost ovog kraja dolazi od njegovih stanovnika, koji se ponose svojim posebnim rimskim dijalektom i sebi svojstvenom kuhinjom.

Trastevere Rim, vodič kroz Rim

Detalj iz Trasteverea

Trastevere je harizmatičan deo grada srednjevekovnog izgleda, nekadašnji okrug radničke klase. Njegova lepota se krije u lavirintu kaldrmisanih ulica omeđenih trošnim izbledelim zgradama. U centru ovog lavirinta nalazi se trg Piazza di Santa Maria kojim dominira istoimena bazilika. Bazilika Santa Maria datira još iz XII veka, a njena unutrašnjost ukrašena je mozaicima koje treba videti.

Santa Maria, Trastevere, vodič kroz rim

Unutrašnjost bazilike Santa Maria ukrašavaju prelepi mozaici

Svoje mesto u ovom delu Rima našle su i ogromne vile i prelepe bašte, po kojima je Trastevere naročito poznat. Vila koja svakako zavrednjuje vašu pažnju i vreme jeste Vila Farnesina. Ova raskošna vila delo je čuvenog italijanskog arhitekte Perucija, čije su slikarske veštine delom odgovorne i za lepotu enterijera. Njena unutrašnjost oslikana je od poda, preko zidova, do plafona, a pojedina dela se pripisuju čuvenom renesansnom umetniku Rafaelu.

Trastevere je idealan za šetnju vijugavim ulicama, lagano ispijanje kafe na nekom od brojnih trgova, istraživanje njegovih ukusa, a sve u miru koji pruža preko dana. Međutim, sa zalaskom sunca ovaj kraj privlači veliki broj lokalnog stanovništva i turista koji dolaze da uživaju u noćnom životu koji je ovde na dobrom glasu. Ako i vi tražite dobar noćni provod u Rimu, savetujemo da sledite njihov primer.

 

Vidikovci

Retko šta je romantično poput posmatranja izlaska sunca. A najbolje mesto za to u Rimu jeste neki od vidikovaca koji pružaju predivan pogled na grad.

Najlepša panorama pruža se sa Janiculum brda, preko mozaika od krovova, ruševina i kupola. Sa brežuljka Aventino lepo se vidi bazilika Svetog Petra, a tu se nalazi i prelepa „Orange garden“ bašta, idealna za šetnju ili izlet u romantičnom ambijentu.

U severnom delu istorijskog centra Rima izdignuto je Pincian brdašce, odakle se pruža pogled na Rim koji retko koga ostavlja ravnodušnim. Nedaleko odatle je smeštena božanstvena vila Borgeze, u okviru koje se nalazi istoimena galerija vredna posete (ukoliko planirate da je posetite, neophodna je prethodna rezervacija).

Posebnu preporuku zaslžuje Zodiaco (zapadni deo Rima), gde možete uživati u šetnji „stazom ljubavi“. Rim se odatle vidi kao na dlanu, sa zabeljenim vrhovima Apenina u pozadini. Zalazak sunca nije ništa manje spektakularan. Ima nečeg romantičnog i u posmatranju zvezdanog neba, pa ako vas to privlači posetite obližnju opservatoriju.

https://www.instagram.com/p/BG2StrLKAxQ/?tagged=montemario

Za koji god se vidikovac odlučili, nećete pogrešiti. Rim je grad koji ne karakterišu velike zgrade i oblakoderi, pa vam ništa neće zakloniti pogled dok očima šarate po istoriji staroj preko 2.500 godina. Jutro će vam pružiti izvestan mir i privatnost, jer ćete izbeći gužve, a pogled koji se pred vama pruža, dok se dan polako budi u društvu vama drage osobe, izazvaće u vama najtoplija osećanja.

 

Korisni saveti i informacije

 

Korišćenje javnog prevoza

Ukoliko ne volite da šetate budite slobodni da koristite javni prevoz, uz napomenu da obavezno kupujete karte za prevoz. Nije loša ideja da nabavite tzv. „Roma Pass“ – svojevrsnu karticu koja će vam pomoći da uštedite i vreme i novac. Naime, ova kartica vam omogućava besplatno korišćenje javnog prevoza, besplatan ulazak u jedan ili dva muzeja, popuste na ulaznice u ostale muzeje itd. Cena kartice se kreće od 28 evra, u zavisnosti od roka važenja kartice.

Ovde se možete detaljno informisati o Roma Pass kartici.

Što se taksista tiče, vodite računa da ulazite u legalan taksi, jer postoje oni koji rade „na divljaka“. Budite sigurni da ulazite u propisno obeležen taksi i obratite pažnju da li taksi ima taksimetar. Ukoliko nema taksimetar, savet je da to jasno kažete vozaču i da probate da se unapred dogovorite o ceni vožnje. Naposletku, uvek možete izaći iz vozila i potražiti drugi taksi.

Još jedna stvar – ukoliko u Rim dolazite avionom, izbegavajte taksiste kojih je tamo u izobilju, jer će vam vožnju poprilično naplatiti. Umesto toga, iskoristite daleko pogodniju i ekonomičniju alternativu:

– Od Fiumicino aerodroma do centra Rima (Termini stanice), i obrnuto, saobraća voz „Leonardo Express“ na svakih pola sata, koliko traje i sama vožnja. Cena karte je 14 evra. Možete koristiti i tamošnji autobus koji vozi do trga Piazza dei Cinquecento (preko puto Termini stanice) po ceni od oko 8 evra, polasci su česti, a vožnja traje oko 50 minuta.

– Ciampino aerodrom je takođe povezan sa Termini stanicom kao glavnim saobraćajnim čvorištem u samom centru Rima. Odavde će vas transport koštati oko 4-5 evra, polasci su na svakih 30-60 minuta, a vožnja traje oko 40 minuta.

 

Hrana i piće

Italijanska kuhinja iznedrila je picu, paste, sireve, sladolede, a nadaleko su poznata i italijanska vina. Zato treba odvojiti malo vremena i novca za uživanje u njenim čarima.

Pica, Italijanska kuhinja, vodič kroz Rim

Ne probati picu u Italiji je kao da niste ni bili tamo.

Pre jela valja popiti neki aperitiv kako biste podstakli svoj apetit. Međutim, treba da znate da aperitiv u Italiji ima sasvim drugačiji smisao. Naime, po ceni jednog pića, što je negde oko 5 evra, ćete neretko dobiti i tanjir uz slobodu da ga ispunite sitnim zalogajima koji se nude, poput sendviča, hladne paste i sličnih mezetluka.

Što se kafe tiče, Italijani je nikad ne piju posle jela. Ono što je još bitnije, mnogi barovi će vam kafu naplatiti duplo ukoliko sednete za sto, pa svoju  kafu popijte za šankom.

 

Izbegavajte

Može se destiti da vam prilikom posete turističkim lokalitetima i znamenitostima priđu nezvanični turistički vodiči. S obzirom na to da oni na ovaj način žele da uvežbaju svoje znanje i „ispeku zanat“, možete im dati simboličnu napojnicu, ali niste u obezi da im platite „uslugu“. Kako biste izbegli neprijatnosti nije loše da unapred pitate da li zahtevaju ikakvu novčanu naknadu.

Prilikom posete Koloseumu bićete u prilici da vidite maskirane gladijatore, i verovatno ćete poželeti da se slikate sa njima. Ako je tako, znajte da se za to naplaćuje izvesna taksa od 5 evra pa naviše. Stoga ukoliko niste spremni da to platite, nemojte se slikati sa njima.

Trevi fonatana - Rim

Kažu da ćete se sigurno vratiti u Rim ako okrenuti leđima bacite novčić u fontanu Di Trevi 🙂

Jedna stvar koju nećete moći da izbegnete jeste da se zaljubite u Rim, iako ste došli zaljubljeni. Zato bacite novčić u Trevi fontanu kako biste osigurali svoj povratak u večni grad – biće to najbolje uloženi novčić ikada!


Leave a Reply

Your email address will not be published.