Visit Mirijevo – smešni video ili ozbiljna lekcija za turističke organizacije?

Pre nekoliko dana na YouTube-u je postavljen satirični promo spot turističke destinacije Mirijevo koji je sa razlogom za kratko vreme postao dosta popularan.

Video je navodno izradila Turistička organizacija Mirijeva, koja uopšte ne postoji, dok je pravi autor spota Branislav Raičević.

Ovaj video jeste izuzetno smešan, ali je istovremeno i žalosno to zbog čega je smešan. Video spot na savršeno satiričan način ismeva ustaljene elemente i načine promocije koje koriste gotovo sve lokalne turističke organizacije na Balkanu.

Kada ste poslednji put videli neku originalnu promo kampanju lokalnih turističkih organizacija?

Bez originalnosti, bez kreativnosti.

Slažem se da su budžeti LTO premali, ali upravo se nedostatak budžeta nadoknađuje idejama i kreativnošću.

Sve se, međutim, uglavnom svodi na isto, po istom šablonu:

„Otkrijte našu veličanstvenu ___(naziv destincije)__ koja je pravi biser  __  (regija u kojoj se destinacija nalazi)­­­­___! Otkrijte čudesno mesto burne istorije u kojem je rođen ___(ime neke poznate ličnosti)__, a u kojem i danas žive topli i srdačni ljudi. Ovo je mesto bogato ___ (nekoliko prirodnih odlika, npr izvorima, vodopadima, planinama…)___ koje nudi po nešto svakog turistu i kojem ćete se uvek vraćati!“

Eto, uzmite ovaj šablon, popunite prazna polja i imaćete ono što gotovo svaka lokalna turistička organizacija na ovim prostorima ima. Pa zašto ne bi imalo i Mirijevo?

Interesantno mi je da se autor spota potrudio čak da uradi i logo turističke destinacije Mirijevo koji se vidi na kraju spota. Koliko li mu je vremena bilo potrebno da osmisli idejni koncept logotipa? Sudeći po „originalnosti“ ne mnogo, bilo je dovoljno samo da pogleda logoe ostalih turističkih organizacija.

Logo „Turističke organizacije Mirijevo“:

turisticka organizacija mirijevo

A evo i logoa još nekih turističkih organizacije sa Ex-Yu prostora:

 

Čak i ta jedna sličica koja treba da predstavlja vizueli identitet destinacije po kojem je destinacija prepoznatljiva kod mnogih turističkih destinacija po istom principu.

Kako ćete biti originalni i prepoznatljivi ako izgledate i promovišete se kao svi ostali? KAKO?!

Nažalost, znam i kakvo je stanje u turističkih organizacijama – mali budžeti, česte smene direktora, mnogo politički postavljenih kadrova koji se ponašaju po principu „radio il’ ne radio, svira mi radio“, i mnoštvo dokumentacije i zatupljujućih poslova koji prosto moraju da se urade a koji zatupljuju svaku kreativnost kod ljudi.

Nakon svih planova koje moraju napisati, izveštaja, papira i kojekavih administrativnih čudesa, za bavljenje promocijom i ne ostaje baš mnogo prostora, naročito ako se ima u vidu da u ovim organizacijama često ne rade više od 2-3 osobe.

Ne krivim turističke organizacije, ali ih i ne opravdavam. Ovaj satirični spot možemo pogledati i nasmejati se ali ga nakon toga moramo pogledati još nekoliko puta i dobro staviti prst na čelo.

Hoćemo li i dalje biti dosadno isti ili zanimljivo drugačiji?


One Response to "Visit Mirijevo – smešni video ili ozbiljna lekcija za turističke organizacije?"

  1. TUK  19. октобра 2016. at 11:38

    Molim Vas komentar na filmic koji smo kao udruzenj gradjana u radili za nasu opstinu
    https://www.youtube.com/watch?v=jV7xoNXflhg

    Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.