Mislili su da je Bor grad sa zagađenim nebom. A onda je dobio ovakvu prezentaciju, sa tog istog neba!

Bor je nedavno dobio verovatno najlepši turistički prikaz u Srbiji!

Možda ste već čuli za projekat “Bor iz vazduha” koji je predstavio bor i okolinu putem virtuelnih tura snimljenih dronom, iz vazduha.

bor-iz-vazduha

Projekat je delo „Alphabete“, tačnije njene turističke agencije „Turistika“ i radnje „Foto Svarče“.

Virtuelna tura je skup panoramskih fotografija koje prikazuju uslikani prostor u svim pravcima (360°x180°). Pomeranjem slike u svim smerovima putem kursora miša posetiocu se omogućuje „kretanje“ kroz prostor, pružajuci jedinstveno iskustvo „obilaska“, kao da se zaista tamo i nalazi.

Vrituelna stvarnost se u poslednje vreme ističe kao najveći trend u promociji turističkih destinacija i prateće ponude. To je definitivno vruća  tema, i mnogo se govori o tome koliko će virtuelna stvarnost promeniti turizam i načine na koje turisti biraju destinacije i hotele.

Dok je online marketing i digitalna promocija destinacija i hotela već postala standard u svetu, kod nas se, nažalost, najveći budžeti za oglašavanje još uvek troše na sajmovima i flajerima. Ipak, svetlih tačaka i te kako ima, a dokaz je upravo projekat Bor iz vazduha, čime je Bor postao prvi grad u ovom delu Evrope koji je predstavljen na ovako sjajan i inovativan način.

Da bismo bolje predstavili „Bor iz vazduha” uradili smo kraći intervju sa glavnim “krivcem” ovog sjajnog projekta, Daliborom Doberšekom.

 

Kako je nastala ideja za Bor iz vazduha?

 

Projekat ’’Bor iz vazduha’’ je zapravo delo 2 privredna subjekta – ’’Alphabete’’, tačnije njene turističke agencije ’’Turistika’’ čiji sam vlasnik, i radnje ’’Foto Svarče’’ – Dragana Novakovića i Zorana Vidovića.

Oni su već znali da se ja bavim izradom virtuelnih tura, i u nekom od razgovora se predložilo da probamo da odradimo par vazdušnih panorama. Rezultat nam je dao takva krila, tako da sam vrlo lako osmislio ceo projekat. Budući da sam turizmolog po profesiji, to mi nije bilo teško, a i sreća je bila što Bor ima zaista lepu okolinu i ima šta da pokaže. Ovog puta nisam želeo da to ostane kao samo još jedna odrađena virtuelna tura, pa sam zakupio domen borizvazduha.rs.

Prvobitni plan je bio da uslikamo 20 tačaka u Boru i okolini, međutim, ispostavilo se da je to premalo i da ne bismo prikazali sve. Više nedelja smo imali terensko slikanje, tu je bilo i raznih nepredvidivih situacija. Dešavalo se da krenemo na teren po dobro osunčanom vremenu, ali dok stignemo na lokaciju snimanja vremenski uslovi se promene. Tada bismo morali da odložimo slikanje, i ponovimo ga neki drugi put.

 

Koliko je tehnički zahtevna realizacija ovakvog projekta?

 

Realizacija je izuzetno složena, nije ni čudo što za sada ima veoma malo takvih projekata u Srbiji, a po svemu sudeći  i u regionu. Proces je takav da se zapravo uslikava veći broj ‘’običnih’’ fotografija (u ovom projektu i preko 50 po panoramskoj poziciji) koje se kasnije ‘’lepe’’. Rezultate vidite tak kada na svom računaru vidite šta ste uslikali, tako da ako se desila ikakva greška u toku slikanja, ceo process se ponavlja. Na primer, dovoljno je da se slika po jako vetrovitnom vremenu pa da snaga vetra pomeri letilicu 10-tak metara. Više ne slikate iz iste tačke i jako je teško takav material iskoristiti.

Međutim, moram priznati da je slikanje još i najlakši deo procesa. Kasnija softverska obrada panoramskih fotografija, i građenje virtuelne ture iziskuje dosta strpljenja. Primera radi, ova virtuelna tura sadrži 44 panorame, 392 hotspot tačaka, 338 međusobno povezanih linkova. A mi smo na 80% realizovanog projekta.

bor iz vazduha

 

Kvalitet snimaka, odnosno fotografija je zaista odličan. Da li se koristi neka posebna oprema ili otehnike pri bradi fotografija?

 

Naša letilica je opremljena GoPro kamericom. Sve fotografije su slikane njome, i kasnije smo fotografije obrađivali u LightRoom-u i Photoshop-u. Dakle, one nisu HDR, i moram priznati da nekim panoramskim tačkama uopšte nisam zadovoljan, ali su jednostavno morale da idu takve kakve su.  Inače, pravu HDR obradu radimo za zemljane virtuelne ture. Što se tiče rezolucije, u ovom projektu smo tehnički bili sposobni za panoramsku fotografiju od 100 megapiksela. Zbog brzine učitavanja oborio sam rezoluciju na ‘’svega’’ 50 megapiksela.

 

Kakve su dosadašnje reakcije javnosti?

 

Reakcije su fenomenalne. Ja do sada nisam čuo ni jedan loš komentar. Čestitke stižu sa svih strana. Projekat je posebno drag ljudima iz dijaspore, valjda iz sentimentalnih razloga. Znali smo da će naš poduhvat biti atraktivan, ali ovakva medijska pažnja nas je zaista iznenadila. Bum se zapravo desio na društvenim mrežama što samo pokazuje snagu tog medija. 

 

Da li je lokalna uprava prepoznala značaj projekta?

 

Nažalost nije. Do sada nam se niko iz lokalne samouprave ili iz drugih nadležnih institucija nije obratio, pa prema tome pretpostavljam da nisu svesni značaja ovakvog predstavaljnja turističke destinacije. Jedino čujem da se o značaju turizma u Boru stalno priča. Jedini subjekt koji je do sad pokazao interesovanje je kompanija RTB Bor.

Inače, postoji pogrešno mišljenje da virtuelne ture ublažavaju želju za posetom određene destinacije jer se stiče utisak da je poseta već obavljena. Naprotiv, ako je virtuelna tura atraktivna kao što je to borizvazduha.rs u potencijalnom posetiocu se stvara i generiše želja za stvarnom posetom destinacije. ‘’Bor iz vazduha’’ već ima upite za mogućnostima posete.

bor-iz-vazduha

Preletite preko Lazarevog kanjona!

 

Kako pojedinačni subjekti mogu u Boru mogu iskoristiti Bor iz vazduha za svoju promociju?

 

Virtuelne ture imaju izuzetno široku primenu. Na mom sajtu www.virtualtou.rs čitaoci mogu videti i dobiti ideju šta se sve virtuelnim turama može uraditi. Najšira primena je svakako u turizmu i ugostiteljstvu. Za sada jedini od turističko-ugostiteljskih objekata koji u Boru ima virtuelnu turu je hotel “Albo”. Ovakav prikaz svog prostora može biti zanimljiv i kafićima, prodavnicama, salonima nameštaja, itd…

Svaka od virtuelnih tura može biti dopunjena multimedijalnim sadržajima pa npr. kliknete na desk recepcije i pojavi se vizit kartica sa podacima i telefonom. To je zanimljivo posetiociama sajta i izaziva pažnju, a u turizmu je to bitno. Na primer “Alphabeta” ima odličan primer interaktivne virtuelne ture sa puno pop-up detalja.

 

Bor se često predstavlja kao zagađen grad sa mnogo dima i sivim nebom. Virtuelne ture su poznate kao najrealističniji prikaz stvarnog stanja u destinaciji, a na borizvazduha.rs vidimo izuzetno vedro i čisto nebo iznad grada i okoline. Mogu li virtuelne ture u potpunosti da promene percepciju turista prema nekim destinacijama?

 

Virtuelne ture imaju tu snagu. Uostalom, tu snagu ima i fotografija i video. Koliko puta se svima nama desilo da otputujemo na destinaciju upravo zbog lepog prikaza na fotografijama a da destinacija uživo ne izgleda tako atraktivno. Pri promociji u turizmu svi žele da se prikažu u najboljem svetlu, pa se tako bira dobro vreme, dobar period godine, vešta montaža. Isto je sa virtuelnim turama. Naravno da smo želeli da prikažemo Bor po suncu kada je najlepši. To je potpuno normalno, da se prikazuje pun kapacitet. Bor je sada nešto lepši nego pre par godina, doduše ne tako lep kao što bi mogao da bude, a nebo je i ranije bilo plavo, ne baš sivo.

 

Da li će i neke druge destinacije dobiti svoju virtuelnu turu iz vazduha?

 

Mi smo kao firma spremni i sposobni da tako nešto odradimo. Nakon našeg uspeha sa Borom, nama su se javile dve svetske kompanije, Rio Tinto i Capital Drilling sa interesovanjem za izradu u oblasti industrije, u okviru njihovih potreba. Ovako nešto bi jako značilo jakim turističkim organizacijama i destinacijama poput turističke regije Zapadna Srbija, Zlatiboru, Kopaoniku, Beogradu, Vojvodini,…

Takve destinacije su turistički uređene i imaju dosta materijala koji mogu da promovišu, siguran sam da bi uspeh bio zagarantovan. Do sada, imamo jedan upit da virtuelnom turom ispratimo jedno turističko dešavanje. U svakom slučaju, u narednom periodu očekujem ekspanziju.

 

Mogu li fotografije i video klipovi da se takmiče sa virtuelnim turama kada je reč o predstavljanju hotela i destinacija? Kako će virtuelna stvarnost promeniti turizam?

 

Virtuelne ture mogu da prikažu više od videa, a svakako prikazuju više od standardne fotografije koja je u domaćem turizmu najrasprostranjenija. To nikako ne znači da turistički subjekti sada treba da prekinu sa foto prikazom svojih objekata, naravno da će fotografija i dalje imati svoje mesto, ali polako virtuelne ture zauzimaju vodeću ulogu u predstavljanju turističkih objekata. Cela atraktivnost  je u tome da posetioc virtuelne ture svojom voljom  bira kuda će se kretati. To je omogućila nova tehnologija.

Atraktivnost je još veća kada se po prostoru krećete sa VR naočarima. ‘’Bor iz vazduha’’ ima tu opciju ali ona namerno nije on-line. Pregledom putem VR naočara posetioc doživljava kao da bukvalno leti iznad grada. Doživljaj je toliko realističan da određene osobe moraju da se drže za nešto pored sebe jer gube osećaj za ravnotežu!

Virtuelne ture ne mogu baš promeniti turizam, ali ga izuzetno značajno upotpunjuju. Nudio sam turističkim agencijama da svoje smeštajne kapacitete koje prodaju u okviru turističkih aranžmana prikazuju svojim kupcima putem VR naočara gde će svaki gost moći da ‘’realno’’ vidi gde će odsesti i da doživi raspored prostorija krećući se kroz njih. Do sada, kod nas, a nije mi poznato ni šire, nijedna turistička agencija nije to uradila. Verujem da će prva koja to uradi napraviti bum kao što je to učinio i ‘’Bor iz vazduha’’. Nadam se da će sada neka od njih imati više sluha.

 

Pre par godina sam napisao tekst o TOP 10 turističkih atrakcija u Boru, a sada ih gotovo sve možete pogledati i iz ptičije perspektive.

Virtual reality je definitvno novi pravac u online markeitngu hotela i destinacija o kojem se mora već sada razmišljati. Da li vam se dopada borizvazduha.rs?


Leave a Reply

Your email address will not be published.