Putovanje sa djecom – korisni saveti i sve ostalo što treba da znate!

Kultura putovanja uči se od malih nogu, pa ljubitelji putovanja savjetuju da nikada nije rano krenuti sa djetetom na put.

Za mnoge roditelje ideja da krenu čak i na kratko putovanje sa djecom naglo povećava nivo stresa. Da biste krenuli na put, morate da savladate i prebrodite sve probleme, brige i dileme koje vam se javljaju u vezi sa putovanjem – ako planirate unaprijed i ništa ne prepustite slučaju, otkrićete da i putovanje sa djecom može biti zabavno.

Tajna uspješnog putovanja sa djecom, nije važno da li se radi o dugim ili kratkim putovanjima, je pažljivo planiranje. Mala djeca su iznenađujuće prilagodljiva, stoga osigurate li osnovno – hranu, pelene, omiljenu igračku ili dvije – vaše bi dijete trebalo biti prilično srećno što ide sa vama.

Putovanje sa djecom može biti veoma zabavno 🙂

Za putovanje sa djecom naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom, jer to putovanje će za vas, a posebno za njih, biti nešto što će uvijek pamtiti. I ako kojim slučajem dođe do zdravstvenih problema, shvatite to kao dio odrastanja vašeg djeteta i kao iskustvo koje su svi roditelji bar jednom doživjeli.

Internet je pun tekstova i blogova koji savjetuju šta treba ponijeti na put sa djecom, kako se spakovati, koje igračke i neophodnosti nikako ne zaboraviti. No, ono što vam ne kažu to je da stvari koje su vam najviše potrebne ne koštaju ni euro:

1) VrijemeOdvojite duplo više vremena za aktivnosti koje ste planirali da uradite ili znamenitosti koje ste željeli da obiđete. Nepisano pravilo kaže da će se (barem jednom) djetetu “prikakiti” onog momenta kada budete svi bili spremni da krenete ili kada budete žurili da stignete negdje prije zatvaranja.

2) StrpljenjeImajte strpljenja i za vas, da se prilagodite novom okruženju, ali i za vaše dijete. I za leptire i za kamenčiće i za golubove i za mačke, pse, slučajne prolaznike, oblačenje, presvlačenje i dječju želju da istraže svaki detalj na putu. Osim što imaju kraće noge od vas i sporije se kreću, imaju druga interesovanja i volju da vide ono što stariji ne vide. Dopustite im i prepustite se. Možda i vi budete uživali u usputnim detaljima i sitnim zadovoljstvima.

3) Volja – Da ustanete, da potrčite, da skočite, da igrate “ne ljuti se čovječe”, da gradite kule od pijeska, da šutirate loptu, da čitate dječje knjige, da igrate društvene igre, da objašnjavate, da ponavljate, da pokazujete znake, da tumačite znake, da preusmjeravate, da se dovijate, da smišljate…

4) Fleksibilnost – Nekad morate i da se pomirite sa istinom da na neko, tako željeno mjesto, ipak nećete stići. Nekad morate svoje kriterijume sniziti i biti zadovoljni što ste tog dana svi ostali zdravi i živi. Fleksibilnost podrazumijeva i pomjeranje planova, miješanje želja, mirenje interesa.

5) ImprovizacijaSve i svuda. Marama kao podloga, nosiljka, prekrivač, maramica za nos, zaklon od sunca. Poklopci, flaše, ključevi, narukvice, ogrlice kao zvečke i igračke.

6) Prilagođavanje – Ako ste krenuli na put sa djecom, prilagodite ga djeci. Nemojte očekivati puno vremena za obroke, koncentraciju u muzejima, volju za šopingom, strpljenje u redovima i njihovu zainteresovanost za umjetnost, istoriju ili koncert klasične muzike. Pronađite mjesta koja će i djeci biti zabavna i na to se skoncentrišite.

Dogovor kuću gradi 🙂

Kao što kažu — putovanje nije nagrada za rad, već obrazovanje za život, te stoga putujte sa djecom i dajte im najbolju lekciju koju će cijelog života pamtiti.

 

PUTNA ISPRAVA – PASOŠ

 

Prije planiranja putovanja obavezno provjerite dječije (a i vaše) pasoše. Imajte na umu da putna isprava mora biti važeća najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

U Republici Crnoj Gori, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licu mlađem od 4 godine života, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 2 godine.

Za izdavanje pasoša, shodno Zakonu o putnim ispravama, potrebno je priložiti:

1. zahtjev (obrazac se dobija u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove);

2. dokaz o uplati naknade za obrazac 15 € i administrativne takse 25 €;

3. identifikaciona isprava (lična karta, pasoš, vozačka dozvola ili druga javna isprava sa fotografijom iz koje se može utvrditi njihov identitet).
Napomena: 

Za lice mlađe od 18 godina života ili drugo poslovno nesposobno lice, zahtjev podnosi jedan od roditelja, uz pisanu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika određenog u skladu sa zakonom. Ukoliko je drugi roditelj lično prisutan, saglasnost se daje samo potpisom na zahtjevu, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša, od podnosioca zahtjeva uzima se fotografija i otisak dva prsta, kao i digitalizovani svojeručni potpis. Otisak dva prsta ne uzima se od lica mlađeg od 12 godina.

Ukoliko dijete putuje sa jednim roditeljem obavezna je saglasnost drugog roditelja. Ukoliko maloljetna djeca putuju bez pratnje roditelja obavezna je saglasnost oba roditelja ovjerena u opštini ili sudu. Saglasnost obavezno treba raditi u dva primjerka. Za maloljetnu djecu razvedenih roditelja potrebna je fotokopija sudskog rješenja o starateljstvu nad djetetom.

U Republici Srbiji je procedura oko izdavanja putne isprave za maloletna lica slična, sa tom razlikom što se Zakonom izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, maloletnim licima pasoš izdaje sa sledećim rokom važenja:

– licima mlađim od 3 godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine;

– licima od 3 do 14 godina života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina;

– ostaloj kategoriji lica, starijoj od 14 godina života, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Na put je potrebno ponijeti potvrdu ljekara ukoliko dijete boluje od neke hronične bolesti ili alergije.

 

PUTNIČKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

 

Još jedan u nizu troškova prije putovanja jeste uplata putnog osiguranja, ako se odlučite za tu mogućnost. Iako košta u zavisnosti od toga gdje i na koliko dana putujete kao i od toga koje vrste usluga želite da pokriva, putno osiguranje ne predstavlja neki veliki trošak. Uplata osiguranja rješava vas stresa i razmišljanja o tome “šta ako se nešto desi”. U brošurama koje ćete od osiguranja dobiti, navedene su zdravstvene ustanove kojima možete da se javite, kao i brojevi telefona za hitne slučajeve koji su vam dostupni 24 h dnevno.

Pedijatri tvrde da bebe već od trećeg mjeseca mogu da putuju. Sa njima je možda i najlakše, posebno dok ne hodaju, ali je važno da provjerite da li beba ima sve potrebne vakcine, posebno ako putujete na egzotične destinacije. Neki pedijatri smatraju da je za tako malu djecu planina ili more pravi izbor i to mjesta na koja se relativno brzo stiže.

Preporuka je da prije putovanja obavezno uradite rutinsku kontrolu kod pedijatra, da biste na vrijeme uočili eventualne infekcije. Ukoliko dijete boluje od neke hronične bolesti, važno je da se konsultujete sa ljekarom, jer neke klime ne pogoduju, npr. astmatičarima. Takođe, obavite sve potrebne kontrole i preduzmite sve preventivne mjere koje ljekar preporuči da ne bi došlo do pogoršanja stanja na odmoru. Važno je i da imate informaciju da li u mjestu u koje idete postoji pedijatar.

Pedijatri tvrde da je i za stariju djecu svako putovanje stres, odnosno da promjena klime, kreveta i okruženja nekada mogu uticati na njihovo raspoloženje, ali i na spavanje. Zbog toga se ne brinite ako se vaše dijete na moru ili planini češće budi i kenjkavo je. Potrebno mu je vrijeme da se adaptira.

 

DOBRO ISPLANIRAJTE PUTOVANJE SA DJECOM

 

Posvetite neko vrijeme prije putovanja istraživanju mjesta koje planirate da obiđete. Vrijedi informisati se o svim mjestima interesantnim za djecu i vremenima kada je najbolje ići u njihov obilazak. Osim toga, isplanirajte slobodne aktivnosti sa vašim mališanima, zabavu u toku samog puta, koji je smještaj najbolji za vas, šta spakovati, način i mjesto na kojem ćete hraniti svoju djecu…

Nastojte putovanje učiniti što opuštenijim, provjerivši put prije polaska i uzimajući dovoljno vremena za stizanje na cilj. Tako nećete stići prekasno i biti umorni zato što ste se morali više puta neplanirano zaustavljati.

S obzirom da ste se odlučili na putovanje sa djecom, pri izboru smještaja bilo bi dobro da imate sopstvenu kuhinju u kojoj ćete moći svakodnevno da sterilišete flašice i pribor za jelo i da pripremite obrok ukoliko dijete ogladni. Bitno je da ne mijenjate način ishrane djeteta i ne uvodite novu hranu na odmoru. Takođe, vodite računa da izaberete smještaj sa liftom ili na prizemlju ako planirate da nosite kolica za bebu.

Planiranje je pola posla!

 

ODABIR PREVOZNOG SREDSTVA

Automobil

Automobil je najbolje i najfunkcionalnije prevozno sredstvo koje možete koristiti kao svojevrsnu sobu na točkovima, stavljajući u njega sve što mislite da će trebati  (i neće trebati) vama i vašem djetetu. Možete se zaustavljati  i odmarati gdje god hoćete i kada god hoćete.

Prije puta odvezite automobil na servis i detaljnu provjeru, da biste bili sigurni da je sve u redu, provjerite ulje, gume, količinu goriva… Za svaki slučaj, spakujte i sa sobom ponesite osnovni alat, trougao, pribor za prvu pomoć, baterijsku lampu, svijeće, šibice, pokrivač i bocu vode. Takođe, sa sobom ponesite sva dokumenta od automobila, vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, polisu osiguranja i rezervne ključeve od automobila.

pregled-automobila-servis-majstor

Bilo da krećete na ljetovanje ili zimovanje, u dužu posjetu rođacima ili na kratko vikend putovanje sa bebom, određene stvari će vam biti neophodne. Neke ćete moći da improvizujete, ali zbog nekih ćete morati u kupovinu. Ono što je zajedničko za sva prevozna sredstva (autobus, voz, avion, brod…) jeste obavezno nošenje hrane i pribora za hranjenje bebe, kao i pribora za higijenu. Putovanje automobilom se izdvaja po tome što je najkomfornije, ali morate imati autosjedište za vaše dijete.

Kada krenete na svoje prvo putovanje sa bebom u autu, najvažnije je da beba bude smještena u odgovarajućem udobnom i sigurnom sjedištu, prikladno njegovom uzrastu i težini, koje je propisno pričvršćeno (fiksirano) na zadnjem sjedištu da se ne pomjera, kako bi pružilo najveću moguću zaštitu vašem djetetu u slučaju nezgode. Isto tako je važno i da je dijete u sjedištu ispravno smješteno i pričvršćeno pojasevima. Male bebe su najbezbjednije u ležaljkama, koje ćete smjestiti na zadnjem sjedištu. Sve dok beba ne može čvrsto da drži svoju glavicu, preporučuje se korišćenje i mekanog držača za glavicu, jer će se bebina glavica bez toga u vožnji klatiti sa jedne strane na drugu.

Najvažnija pravila za putovanje kolima sa djecom su:

– planirajte da dugo putovanje autom započnete nakon dobrog noćnog odmora i kvalitetnog doručka;

na put krenite rano ujutru, kada djeca spavaju. Putovanje tempirajte tako da vaše dijete “zakači” malo sna tokom vožnje i nemojte praviti pauze dok dijete spava da ga ne biste probudili. Duga neprekidna vožnja autom uspavaće mnogo djece mlađe od tri godine;

oponašajte rutinu koju inače imate kod kuće. Ako isplanirate ručak u uobičajeno vrijeme, možete i da očekujete da će vaše dijete odspavati poslije ručka, kao i obično;

ne vozite prebrzo, zaustavljajte se često. Putovanje treba da bude uživanje, a ne mučenje.

Prednost putovanja kolima jeste da možete unaprijed isplanirati neke zabavne aktivnosti u pauzi putovanja. Samo treba planirati unaprijed! Ako na put krećete bez plana teško ćete znati gdje treba da pravite pauze.

dugo putovanje automobilom

Za neku djecu je već samo kretanje automobila dovoljno da ih uspava i da prespavaju većinu puta, a kada su budna, zadovoljna su gledanjem kroz prozor prizora i automobila koji prolaze. Ali, ima i one druge djece koja su uvijek vrlo zahtjevna, pa vam neće ostaviti puno izbora u trenutku kada odluče da su gladna, da ih treba presvući ili da im je jednostavno dosta da sjede u svojoj stolici i da žele da prošetaju. Ovo posebno važi za nešto stariju djecu.

Dosadu puta treba razbijati čestim stajanjima prilikom kojih će dijete moći dobro da se istrči, pa birajte takva mjesta gdje nećete odmah po izlasku iz automobila ući u restoran i sjesti za sto. Ili, isplanirajte da se zaustavite kod restorana gdje imate igralište – dok čekate hranu dijete može da “protegne noge”.

Kako biste dijete zabavili i tokom vožnje, ponesite nekoliko njemu najdražih igračaka, slikovnice koje voli, muzičke igračke, CD-ove sa dječjim pjesmicama, i bilo šta drugo što će zaokupiti i zainteresovati dijete za igru. Dobro je imati i „keca u rukavu“, tj. ponijeti i nekoliko novih manjih igračaka i slikovnica koje će biti spas kad više ništa ne uspijeva i kada dijete gnjavi jer mu je dosadno, a vi ne možete da se zaustavite.

Potrudite se da vam to uvijek bude pri ruci, jer se može desiti i da upadnete u gužvu ili morate da čekate na granici. Ako ste u mogućnosti, nije loše da u kola zakačite DVD plejer sa ekranom. Ukoliko imate malo dijete snimite emisije neke televizije specijalizovane za bebe, a ako vam je dijete veće, puštajte crtaće.

Planirajte zaustavljanje: onoliko često koliko je potrebno da presvučete ili nahranite vašu malu bebu; svakih 2 h da protegnete noge; svaka 3 h da provjerite stanje bebinih pelena.

Voz

Voz je takođe odlična stvar, jer dijete može da prošeta, da se igra na podu. Sigurno će  putnici imati razumijevanja, a ako putujete s društvom, onda od kupea jednostavno napravite igraonicu. Kušet i spavaća kola su najzahvalnija, samo ponesite rezervni čaršaf i frotir za pokrivanje.

Autobus 

Autobuski prevoz je naporan i pripremite se na dugo čekanje na granici. Obično agencije organizuju noćne ture, pa mališani sigurno u neko doba noći utonu u san. Prilikom putovanja autobusom, najvjerovatnije ćete stati na svaka 3 h, ali samo na pumpama.

Brod ili trajekt 

Trajekt ili eventualno brod djeci je definitivno najzanimljiviji, i budite bez brige jer su putovanja između kopna i ostrva kratka, tako da će boravak na svježem vazduhu poslije napornog puta biti blagodet i za njih i za vas.

Avion 

Avionom je najbrže.  Neka djeca imaju problem sa bolovima u glavi ili ušima prilikom leta zbog pritiska. Iz tog razloga, ponesite bar 2 cucle varalice. Ukoliko je u pitanju beba, dojite je ili joj stavite cuclu tokom uzlijetanja i slijetanja, a starijoj djeci dajte da piju na slamčicu. Razmislite čime se vaša djeca zabavljaju kod kuće, a da se to može raditi u avionu u tišini. DVD plejeri, igračke, igrice, lutke, knjige, papir i bojice su neke od ideja. Ponesite puno različitih stvari da im zaokupite pažnju!

avion, stjuardesa

Svi avioprevoznici će vam dopustiti da ponesete dječja kolica. Dječja kolica se ne računaju u ukupnu težinu prtljaga koji se predaje. Kolica možete zadržati sve do dolaska pred stepenice aviona ili “surle” koja vodi do aviona. Ako presijedate, naglasite prilikom prijave leta, odnosno čekiranja karata, da ćete dječja kolica zadržati sve do ulaska u avion. Dobićete posebnu naljepnicu za kolica. Kolica predajete pred avion, a kad sletite na aerodrom na kojem ćete na sljedeći let čekati nekoliko sati, čim izađete iz aviona, odmah uz vrata aviona ili stepenice trebalo bi da dobijete kolica.

Bez obzira da li na put idete sa manjim ili većim mališanom, ovi savjeti će biti od pomoći ako ove godine na odmor idete avionom:

– isplanirajte svoje putovanje – dajte sebi dovoljno vremena prije nego što se čekirate na aerodromu i pređete pasošku kontrolu. Napravite sebi raspored gdje i kada treba da budete i u koje vrijeme, pomoći će vam da vi i vaša djeca ne budete pod stresom;

– provjerite lični prtljag i ograničenje. Kada putujete sa bebom, nijeste ograničeni pravilom „100 ml tečnosti“.

 

PAKOVANJE

 

Ako ste odabrali prevozno sredstvo, pakovanje prtljaga je poduhvat. Neizbježno je da ćete morati mnogo toga da spakujete i ponesete sa sobom za putovanje autom. Pritom je najvažnije da dobro razmislite unaprijed, da vam previše nepotrebnih stvari ne zauzme dragocjeni prostor.

Počnite da se pripremate i pakujete nekoliko dana prije, kako biste izbjegli žurbu u zadnji čas. Vrlo je koristan spisak stvari koje morate ponijeti, a koji možete započeti da pišete i više dana prije putovanja i na koji možete da dopišete sve čega se naknadno sjetite.

kofer i fotoaparat

Pripremite i ponesite sa sobom kameru ili fotoaparat na koje ćete zabilježiti čarobne trenutke za sjećanje.

Ručni prtljag

Sve one sitne potrepštine koje morate imati pored sebe (pri ruci) pakuju se u praktičnu torbu koja ne bi trebalo da bude prevelika. Ako putujete sa bebom, potrebno je da spakujete rezervnu garderobu u koju možete da presvučete bebu ako se uprlja hranom i sl., nekoliko pelena za jednokratnu upotrebu (po jednu na svaka 2 sata u putu, plus za hitne slučajeve – dijareja i sl.), opremu za povijanje, mali termos sa prokuvanom vodom, flašice (najbolje plastične) sa čajem i vodom, a sok i mlijeko bi trebalo izbjegavati u toku putovanja zbog kvarljivosti proizvoda.

Tu su još i kapica ili šeširić, portiklica, peškirić ili podloga za presvlačenje bebe (mušema) ili nešto čisto što može lako da se sklopi, paket vlažnih maramica (za lice i ruke) i papirnih maramica koje mogu biti spas u brojnim situacijama, a na njima se čak može i crtati.

Može da vam se desi da se prtljag na aerodromu izgubi, pa nije loše da u torbu koja će sa vama biti u avionu spakujete rezervnu garderobu za djecu (veš, dva/tri šorca i majice i, eventualno, duks za prvu pomoć, pastu i četkicu za zube).

aerodrom

Predviđanjem nezgodnih situacija, poput gubitka prtljaga na aerodromu, bićete uvek korak ispred njih i lakše ćete podnositi nastale probleme.

Planirajte da ponesete onoliku količinu hrane koja je dovoljna samo za jedan dan i za vrijeme putovanja čuvajte je u putnom frižideru. Nemojte da nosite više hrane, jer je nemoguće održati je svježom.

Ako ne dojite bebu, već je hranite na flašicu, ponesite dovoljno mlijeka u prahu koje vaše dijete koristi (adaptirana mliječna formula) što je mnogo jednostavnije od pripreme hrane za bebu kod kuće i pakovanje u flašice, zatim čaja, i termos sa prokuvanom vodom, koji će zadržati i toplotu vode. Ponesite više sterilisanih flašica sa potrebnom količinom mlijeka u prahu u svakoj, za onoliko obroka koliko bi beba trebalo da ima u toku puta, pa ih smjestite u putni frižider. Na taj način će svaki obrok biti svježe pripremljen.

Ako je beba počela jesti čvrstu hranu, ponesite sa sobom veću količinu zdravih zalogaja, tj. gotovu hranu sa voćem i povrćem koju dijete voli (gotove kašice), suvo ili svježe voće koje ne treba ljuštiti. Svu tečnost stavite u providnu kesu na vrhu torbe.

Kada su starija djeca u pitanju, za ishranu je najbolje ponijeti nešto „pod zub“ – suvo pecivo koje se ne mrvi ili sendviče bez majoneza i drugih brzo kvarljivih sastojaka, hranu koja nije masna ili jako sočna, svježe voće, komadiće tvrdog sira ili kupovnu, gotovu voćnu kašicu. Keks, voda ili slabo zaslađen čaj su takođe praktični, kao i slane grickalice (krekeri). Treba izbjegavati sve što je čokoladno. Potrebna im je čaša sa poklopcem koja može potpuno da se zatvori.

Veliki kofer

Što se garderobe tiče, kada je ljetovanje u pitanju, najpraktičnije je ponijeti majice, haljinice i šorceve u većem broju, pantalonice ili trenerku, sandale, rezervne čarape, obavezno šešir ili kačket, tanku jaknu, a za djevojčice poželjne su bar jedne hulahopke. Kod naglih zahlađenja djecu treba oblačiti slojevito tako da ih možete kasnije raskomotiti. Ako putujete na planinu, potrebna je i jakna ili deblja dukserica i šuškavac, nepromočiva obuća jer vrijeme može da se promijeni preko noći.

Posuđe koje koristite za pripremanje hrane za bebu nije loše ponijeti, kao i posteljinu – ali samo ono najosnovnije (čaršaf i jastučnica).

prtljag, gepek

Prilikom pakovanja treba voditi računa da se nešto ne zaboraviti, ali isto tako ne treba ni preterivati

U veliki kofer spakujte i:

kvalitetnu nosiljku za bebe (kengur). Ovo će vam biti veoma korisno u transportu, na aerodromu, u avionu, u šetnji… Imaćete dve slobodne ruke, a beba će biti zadovoljna jer je blizu vas;

igračke – ponesite najdražu zvečku, plišanu igračku i neke druge sa kojima dijete voli  da se igra (pazite pritom da to budu igračke kojima ne mogu da se odvoje sitni djelovi ili koje nijesu na sastavljanje, kao i da nijesu glomazne). Ponesite i koju slikovnicu, kao i nekoliko CD – ova sa pjesmicama ili pričama za dijete. Spakujte sve ono što vašoj bebi može da skrene pažnju na putu da ne bi bila nervozna i razdražljiva, a isto važi i za plažu;

nekoliko cuclica;

rezervne plastične kese (vreće) – za prljave pelene i zaprljanu ili mokru odjeću. Kese će spriječiti i da se druga odjeća i stvari u vašoj torbi nakvase ili zaprljaju;

male peškire – njima ćete moći da obrišete dječje lice nakon jela, proliveno mlijeko i sl.;

rezervne pelene – ponesite dva puta više nego što mislite da vam je potrebno, u slučaju dodatne potrebe ili produženog putovanja – male bebe često trebaju čak i do desetak pelena na dan. Broj potrebnih pelena će se smanjivati kako vaše dijete postaje starije;

zaštitni prekrivač za kišu za kolica – čak iako ne djeluje da će padati kiša uvijek se desi da padne kada ne ponesete prekrivač. Zato ga uvijek nosite sa sobom;

kupaći kostim – ukoliko znate da će se vaše dijete kupati u bazenu ili moru, najbolje bi bilo da ga ponesete sa sobom prije nego što krenete (ukoliko je u pitanju ljetnji odmor);

ćebence, pokrivač ili pamučna pelena;

adaptirano mlijeko, ukoliko ga beba koristi (ako vaša beba odbija druge formule bolje da ponesete dovoljno za cijeli put, jer je moguće da u lokalnoj apoteci nećete naći baš tu formulu koja vama treba);

mini rešo na struju ili plinski rešo (ukoliko smještaj ne sadrži kuhinju);

flašice i četku za čiščenje flašica;

sterilizator, ili tablete za sterilizaciju;

mini plastični ručni sokovnik za cijeđenje voća (pomorandža, limun);

prostirke za plažu (ukoliko je u pitanju ljetnji odmor);

kozmetika (šampon, makazice, kreme);

aparati i tablete protiv komaraca (ukoliko je u pitanju ljetnji odmor).

Kofer, deca

Ako pakujete veliki kofer većeg djeteta, treba dodati i:

– sandalice i patike sa anatomskim uloškom, ali po plaži neka dijete hoda boso (ukoliko je u pitanju ljetnji odmor)

– nekoliko flaša sa običnom vodom za umivanje i pranje ruku

– pribor za jelo, zdjelice, šerpica…

– kačket i naočare za sunce

– mišići za plivanje, lopte, igračke za plažu (ukoliko je u pitanju ljetnji odmor)

– bade mantil.

Ako putovanje na koje krećete uključuje i javni prevoz, moraćete pripaziti šta nosite sa sobom, jer ćete morati nositi i prtljag i dijete. Uzmite još jednu sličnu pomoćnu torbu uz onu već spomenutu, ali ona mora biti spremljena u putnoj torbi koja se lako nosi.

Ukoliko planirate da se na putovanju zadržite duže i ne želite da beba spava sa vama u krevetu, a nemate uslove za dobijanje posebnog krevetića za nju, možda je pravo rješenje prenosni krevetac. Ovi kreveti za bebe se jednostavno održavaju, udobni su i pružaju vašoj bebi sve uslove za kvalitetan san. Mogu da se sklope tako da vam zaista ne oduzimaju mnogo mjesta u prtljagu. Sklapanje i rasklapanje traje oko dva minuta, a prednost im je što uglavnom imaju prozirne stranice tako da mogu da posluže i kao ogradica za igru. Prenosni krevetac je najpogodnije nositi ukoliko putujete automobilom ili avionom.

prva pomoć

Za svako putovanje sa djecom, bez obzira da li je riječ o kraćem ili dužem putovanju, nađite mjesta za putnu apoteku, u slučaju nepredviđenih situacija:

toplomjer – koristite digitalni toplomjer koji je praktičan jer ne može da se razbije;

sirup, tablete ili čepiće za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (eferalgan čepići). Najčešće se preporučuju preparati na bazi paracetamola (Febricet, Ibalgin, Ibuprofen);

kapi za nos u slučaju prehlade i pumpicu (Marisol, Quick, Operil D, Physiomer);

kapi za oči – mališani na moru najveći dio vremena provode igrajući se u pijesku, pa je onda neizostavno da tako prljavim ručicama dotaknu i oči. To ponekad može da dovede do zapaljenja vežnjače (konjunktivitisa), pa zato nije loše ponijeti neku mast za oči, ukoliko se to dogodi (Chloramphenicol). Međutim, ne paničite, jer nije svako crvenilo očiju konjuktivitis. Možda su mu se okice nadražile od slane vode i prašine. Isperite mu ih sa blagim čajem od kamilice, a ako vidite da crvenilo ne jenjava, obratite se ljekaru, koji će vam ukoliko ima potrebe, prepisati određenu terapiju;

kapi za uši – od ronjenja i drugih sličnih morskih aktivnosti, djecu ponekad mogu da zabole uši. Zato je neophodno da sa sobom ponesete kapi za uši, koje će vam prema uzrastu bebe ili djeteta, preporučiti vaš pedijatar (Neodeksacin). Bol će uminuti, ali morate paziti da djetetu tokom ljetovanja voda više ne ulazi u uši, pa je zato najbolje zaštiti ih vatom;

sredstva protiv reakcije na ubode insekata (Hipergel) i za dezinfekciju rane (povidon jod, 3 % hydrogen);

protiv alergija (sirup Pressing);

prva pomoć: komprese, zavoje i flastere;

čepiće ili sirup protiv opstipacije, zatvora;

otopinu rehidracijske soli u slučaju povraćanja (Orosal) ili dijareje (Smecta, Probiotic, Prolife), te čajeve za ublažavanje simptoma;

čaj od brusnice – odličnog ukusa, dobra preventiva protiv urinarnih infekcija, dovoljna je jedna šolja dnevno;

sredstva protiv komaraca i krpelja;

kreme za sunčanje ili losioni – izaberite one sa visokim zaštitnim faktorom koje su namijenjene nježnoj dječjoj koži. Kremu nježno razmažite po koži lica, pritom ne zaboravite na uši i vrat i ponovite to svakih sat/dva, posebno nakon plivanja. Zaštitite i tijelo – osjetljiva područja tijela djeteta, poput ramena, mogu biti opečena čak i kroz tanku pamučnu majicu ako dijete boravi na suncu čak i manje od dva sata! Nikada ne izlažite suncu bebe mlađe od šest mjeseci. Tokom putovanja stavite bebi platneni šeširić, najbolje onaj koji ima štitnike za zadnju stranu vrata i uši. Važno je i da šeširić štiti i čelo i nos jer su najizloženiji suncu, pa su na tim mjestima česte sunčane opekotine;

tečni sapun – nabavite onaj koji ne treba da se ispira vodom;

krema za guzu (u što manjim pakovanjima);

zdravstvena knjižica (obavezno ovjerena).

 

PROBLEMI U PUTU (MUČNINA I POVRAĆANJE)

 

Vrijeme je kada se planiraju porodična putovanja. A prva asocijacija na putovanje sa djecom  jeste mučnina i povraćanje. Ima djece koja nemaju nikakvih problema u putu, ali više je onih koji se žale na mučninu i tada počinju problemi.

U apotekama su dostupni ljekovi raznih proizvođača protiv mučnine. Ove ljekove mogu da piju i mališani, ali striktno moraju da se pridržavaju određene doze, na osnovu godina i težine. Naime, ti ljekovi imaju crveni trougao na kutijici što znači da sa njima treba oprezno postupati. Ljekovi sa ovom oznakom mogu da utiču na psiho-fizičke sposobnosti ljudi, pa treba obratiti pažnju na upozorenja koja se nalaze u uputstvu za upotrebu lijeka. Zato treba biti oprezan i konsultovati se sa pedijatrom! Ukoliko vam pedijatar odobri, vrijeme uzimanja je barem 30 – 45 minuta pred put.

mucnina, dete, beba

Djetetu će biti lakše ako je prozor otvoren, a po svaku cijenu treba izbjeći miris hrane. Zabranjeno je čitanje, igranje video igrica ili gledanje filmova na malom DVD monitoru.

Ako putujete svojim kolima pravite pauze tokom vožnje, idealno je da na svaka dva-tri sata pauzirate barem oko 15 minuta. Čim primijetite prve znake mučnine, blijedilo ili znoj odmah zaustaviti vozilo na prvom prikladnom mjestu.

Kako pomoći bebi da se što bolje osjeća tokom putovanja?

Pokušajte da primijenite neki od sljedećih savjeta kako bi se vaša beba dobro osjećala tokom samog putovanja:

– Planirajte vrijeme putovanja kada vaša beba obično spava. Manja je vjerovatnoća da će se osjećati loše ako spava tokom puta;

– Nemojte obilno hraniti bebu pred sam put;

– Ukoliko beba povraća, kako ne bi dehidrirala dajte joj malo vode, podojite je ili joj dajte flašicu;

– Nemojte pretrpavati bebu sa previše odjeće;

– Nemojte bebi odvlačiti pažnju igračkama ili knjigama, jer to može da dodatno pogorša simptome;

– Postavite na staklo zaštitu od sunca koja ne samo da će zaštititi mališana od direktnih zraka već će ga “natjerati” da gleda pravo;

– Neka auto bude dobro provjetreno prije nego što krenete i uklonite jake mirise od hrane ili parfema, i naravno ni u kom slučaju nemojte pušiti u autu;

– Napravite malu pauzu, ukoliko je moguće;

– Kada idete na putovanje sa djecom treba da budete spremni na sve. Obavezno neka vam pri ruci budu kese za povraćanje, vlažne maramice, peškirić i rezervna odjeća.

 

ISHRANA NA PUTOVANJU

 

Planiranje unaprijed kako i kada ćete na putu hraniti svoju bebu je neophodno da bi putovanje proteklo u redu.

Većinu hrane i pića za vašu bebu ćete moći da nabavite u mjestu u koje putujete. Međutim, ako vaše dijete ima poseban režim ishrane ili ukoliko insistirate da dijete jede određenu vrstu hrane, trebalo bi da prije putovanja obavite i tu kupovinu. Vodite računa da je hrana pogodna za pakovanje i da nije lako kvarljiva. Nemojte zaboraviti da se hrana veoma lako kvari na visokim spoljnim temperaturama.

Ako ste se uputili na duži put, vrlo je važno brinuti se o sebi podjednako kao i o bebi. Pobrinite se da na put ponesete dovoljno tečnosti i za vas i za vaše dijete i da pijete puno tečnosti, kako ne biste dehidrirali. Najbolja je obična voda ili hladni čajevi. U čaj koji ćete zasladiti medom možete da stavite i trunku soli. Djeca to neće osjetiti, a so će spriječiti dehidraciju. Zašećereni sokovi nijesu dobra ideja, jer osim što mogu da izazovu muku, brže se kvare.

piknik

Ako vrijeme dozvoljava možete i da pravite piknik u parku ili pored jezera, ali na to se morate pripremiti prije polaska. Ukoliko planirate da ručate u prirodi obavezno ponesite ćebe, plastične čaše, tanjire i escajg, kao i hranu i loptu za igru. U prirodi ćete lakše da podojite svoju bebu.

Dojenje bebe, osim što je najzdravije, ujedno je i veoma olakšavajuća stavka na putu, jer  ne morate brinuti o sterilizaciji flašica. Uvijek imate uz sebe spreman obrok, idealne temperature i nutritivne vrijednosti za vašu bebu. Hranjenje djeteta planirajte kada je vaša beba budna i raspoložena. Ako vam je neprijatno da dojite dijete pred nepoznatim ljudima, učinite to na udaljenijem dijelu parkinga u autu.

Ukoliko bebu hranite adaptiranim mlijekom, mlijeko za vašu bebu uvijek pripremajte neposredno prije samog obroka. Flašice i svu prateću opremu za ishranu možete da sterilišete u hladnoj vodi, uz dodatak specijalnih tableta, pomoću sterilizatora  ili prokuvavanjem u vodi.

dojenje

Izmlazano mlijeko i bebine kašice obavezno čuvajte u frižideru (ili zamrzivaču) u zatvorenim, sterilisanim posudama. Za izlete i putovanja koristite flašice i posude za jednokratnu upotrebu.

Koja jela ne bi smjeli probati na putovanju?

Mliječni proizvodi – sirevi i kisjelo mlijeko, mesne prerađevine, morski plodovi, kolači sa kremom od jaja i domaći sladoledi su lako kvarljive namirnice koje se na visokim temperaturama brzo kvare i mogu izazvati teška trovanja.

Morski plodovi – školjke, rakovi i riba, kao i kikiriki i neki agrumi su česti alergeni pa ih nemojte davati djeci ukoliko ih već nijesu probali. Na plaži izbjegavajte kolače i krofne.

plaža, majka, beba

Putovanje sa djecom može biti predivno iskustvo i prelepa uspomena! 🙂

Želim vam srećan put!

 

Autor teksta: Ana Vukićević


One Response to "Putovanje sa djecom – korisni saveti i sve ostalo što treba da znate!"

  1. Gloria  7. маја 2018. at 11:13

    PRAZNAN:

    Wooow, ja sam Gloria Meyers, želim da podelim svoju životnu priču svetu o tome kako sam dobio muža, pre svega vratio sam svoju sreću, mislio sam na oglas jednog dr ogundelea na internetu o tome kako on pomaže dami vratite joj momka nazad, pa moram da stupim u kontakt sa njim da pomognem da vratim svoj brak, moj muž me je ostavio na 5 godina braka, jer mu se porodica i prijatelji ne sviđaju, i traže ga da dobije još jednu damu, ali kada kontaktirajte dr Ogundelea za pomoć, rekao mi je da se opustim da će mi pomoći, Dr Ogundele je vratio mog muža koji me je ostavio 5 godina za samo 24 sata, Ovo je moćna čarolija u kojoj nikada nisam videla ništa poput ovoga u svom životu, vratio mi je mog muža za samo 24 sata i rekao mi da ću imati svoje dete, danas imam bebu od 1 godine, ovaj čovek je sjajan, u slučaju bilo kog kome je potrebna pomoć i želite ga kontaktirati može doći do njega putem: Email: ogundeletempleofsolution@gmail.com, Viber Broj: +27638836445. Broj koda: +2349065101630.

    Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.