Romantično putovanje u Pariz za dvoje

Osim kao „Grad svetlosti“ francuska prestonica je poznata i kao „Grad ljubavi“ i romantike.

Probajte da zamislite najbolje mesto i vreme putovanja na kome biste uživali u društvu voljene osobe – odgovor je: Pariz.

A kako i ne bi bio? Vino, čokolada, cveće, parfemi, francuska kuhinja, ulični svirači, sam francuski jezik sa svojim kotrljajućim „r“, francuski poljubac… I kao da to nije dovoljno, činjenica da boravite u „Gradu ljubavi“ sa voljenom osobom govori sama za sebe.

Pariz

„Grad svetlosti“ noću

Pariz je grad koji turistima ima toliko toga da ponudi, zbog čega je jedan od najposećenijih gradova na svetu. To je grad u kome ćete uživati u živopisnoj arhitekturi, kuhinji svetskog glasa, plovidbi Senom ili šetnjom duž njenih obala, kroz izuvijane kaldrmisane uličice, hodnike muzeja i galerija koji su ispunjeni vrhunskim dostignućima umetnosti…

Sve ovo i još mnogo toga začinjeno je sveprisutnom romantikom kojom Grad ljubavi odiše na svakom koraku. To ga čini savršenim ambijentom u kome zaljubljeni parovi mogu uživati u međusobnom društvu i emocijama.

I dok je nekima dovoljno romantično to što se nalaze u Parizu, mnogi će poželeti da atmosferu posebno začine posetom određenim mestima i uživanjem u pojedinim aktivnostima.

Iako Parižani, i Francuzi generalno, ne pridaju veliki značan Danu zaljubljenih, znaju to da iskoriste u turističke svrhe i naplate svoju „romantičnu reputaciju“, što je i logično. Sledi nekoliko ideja i predloga propraćenih korisnim savetima o tome kako provesti vreme prilikom putovanja u Pariz za Dan zaljubljenih, po razumnim cenama. Zavalite se u stolicu i uživajte u nastavku teksta uz romantične tonove francuske harmonike, koje ćete naći ovde.

 

Upoznajte se sa znamenitostima Pariza

 

Pogotovo ako ste prvi put u poseti francuskoj prestonici. Bez obzira na vreme i povod posete, neke stvari su nezaobilazne. To naročito važi ako dolazite u grad koji je dom Ajfelovoj kuli, Luvru, Notr Damu itd. Programi putovanja turističkih agencija predviđaju panoramski obilazak grada i njegovih najvrednijih lokaliteta, što će vam sigurno dodatno probuditi želju da nešto od toga posetite i sami, ili u pratnji turističkog vodiča.

muzej Luvr

Muzej Luvr

Toliko je toga što vredi posetiti, pa je najbolje da se u zavisnosti od svojih interesovanja i vremena koje imate na raspolaganju upoznate sa onim što je vama najinteresantnije. Nemojte smetnuti sa uma da je reč o ikonama svetskog turizma koje su meta brojnih turista – npr. pomenuti Luvr, jedan od najpoznatijih muzeja na svetu u kome počiva Da Vinčijeva Mona Liza. U skladu sa tim, treba očekivati i biti spreman na velike gužve.

 

Osetite duh starog Pariza – posetite Monmartr

 

Iako je Pariz grad u kome svaki kraj u izvesnoj meri odiše romantikom, neophodno je izdvojiti Monmartr – najšarmantniji deo Pariza koji zrači kako romantikom, tako i onim starogradskim duhom. Njegove krivudave, popločane ulice, starinske kućice i živopisni trgovi najvernije oslikavaju i čuvaju nekadašnji izgled i atmosferu Pariza.

Montmartre

Monmartr – boemska četvrt Pariza

Ovde su se s kraja XIX i početka XX veka okupljali, živeli i stvarali brojni umetnici, među kojima i Salvador Dali, Klod Mone, Pablo Pikaso, Van Gog i mnogi drugi. Bio je to svojevrstan centar umetničkog života, boemska četvr koja je to donekle i danas.

Sekr Ker bazilika, Pariz

Bazilika Sacre Coeur

Mnogi turisti će se usmeriti direktno ka Sakr Ker bazilici, usput kupujući suvenire (koji znaju biti preskupi u ovom delu grada). Ukoliko nemate mnogo vremena na raspolaganju, ovo je praktičan, efikasan, a donekle i neizbežan način da bar delom i na kratko obiđete Monmartr.

Monmartr

Krivudave ulice Monmartra, i atmosfera koja njima vlada, privlače veliki broj turista

U suprotnom, uzmite partnera za ruku i izgubite se među tim prekrasnim uličicama, doslovce. Šetajte, lutajte, istražujte ulice, kafane, barove… Dokle god idete ka vrhu uzvišenja na kome je i smešten Monmartr (kao orijentir uzmite baziliku), ne možete se izgubiti. A kada jednom stignete gore, videćete Pariz kao na dlanu – odatle se pruža predivan pogled na francusku prestonicu.

panorama Pariza

Panorama Pariza koja se vidi sa vrha Monmartra

 

Kabare, opera, balet i koncerti klasične muzike

 

Jedan od načina da provedete romantično veče jeste da uživate u operi, baletu ili koncertima klasične muzike koji se održavaju uoči Dana zaljubljenih. Ukoliko vas to zanima, preporučljivo je da na vreme rezervišete svoje ulaznice, iz razloga što vlada veliko interesovanje za ove događaje. Ono što ih čini dodatno posebnim jesu mesta u kojima se ovi koncerti i predstave održavaju.

Naime, u Parizu ćete kao retko gde u svetu biti u prilici da se prepustite tonovima Šopena, Vivaldija, Betovena i dr. unutar božanstvenih enterijera crkava i katedrala, uključujući i Notr Dam.

pariz, opera, garnier

Prelep ambijent palate Garnier retko koga ostavlja ravnodušnim

Opera i balet igraju veoma važnu ulogu u kulturnom životu Pariza sa tradicijom koja doseže nekoliko stotina godina unazad. Zamislite da uživate u baletu Pariške Opere, inače jedne od najstarijih baletskih udruženja na svetu, i to u raskošnom ambijentu Palate Garnier… Ili da pogledate neku od najlepših svetskih opera u opera-teatru Bastilje ili u nekim od prekrasnih pariških pozorišta… Bilo bi to divno iskustvo, zar ne?

Mulen Ruž, Pariz

Moulin Rouge

Za slučaj da niste veliki fan klasične muzike, niti obožavalac opere i baleta, zabavu možete potražiti u kabareu. Moulin Rouge je svakako najpoznatije mesto gde možete uživati u ovoj vrsti šoua. To zadovljstvo će vas za Dan zaljubljenih koštati oko 200 evra.

Pored Moulin Rouge-a kabare možete pogledati i u nekim drugim mestima kao što su Lido, César Palace i dr. i to po znatno nižim cenama. Izvođenje kabarea u Crazy Horse-u bije glas da pruža najbolji doživljaj u glamuroznom i jedinstvenom scenskom ambijentu.

 

Zaplovite Senom

 

Posmatranje Pariza sa Sene je fantastičan način da vidite i upoznate grad iz jednog neobičnog ugla. Postoje razne mogućnosti koje nude uživanje u ovoj idiličnoj maloj avanturi. Važno je istaći da se sa reke vidi većina najpoznatijih spomenika – Ajfelova kula, Luvr, Notr Dam i dr.

Dnevno krstarenje je odlično za istraživanje gradskih zanimljivosti, mada i noćna plovidba „Gradom svetlosti“ ostavlja, takoreći, „sjajan“ utisak. Svakako, tu je i mogućnost uživanja u francuskom gurmanluku u vidu romantične večere na talasima Sene uz bocu prefinjenog francuskog vina. Za one koji bi u krstarenju uživali u nešto intimnijoj atmosferi, postoji mogućnost zakupljivanja privatnog brodića.

plovidba Senom Pariz

Krstarenje Senom kroz Pariz za Dan zaljubljenih može biti nezaboravno romantično iskustvo

Krstarenje Senom će vas koštati od oko 60-ak evra, pa do nekoliko stotina evra, koliko koštaju one najprefinjenije ponude. U svakom slučaju, savet je da prilikom rezervacije tražite sto do prozora, odnosno duž ivice broda, kako biste imali dobar pogled na grad.

 

Počastite sebe i voljenu osobu romantičnom večerom

 

Pariz je prepun restorana koje krasi epitet romantičnog. Sve ih odlikuju divni enterijeri različitih stilova, ukusna hrana i prijatna atmosfera, i svi se dovijaju da na najrazličitije načine zauzmu što višu poziciju na skali romantičnih restorana.

To posebno dolazi do izražaja kada se u Pariz za Dan zaljubljenih slije mnoštvo parova, od kojih će najveći broj njih potražiti sto za dvoje u nekom od restorana. S tim u vezi, mnogi od njih će se turistima predstaviti posebnim ponudama baš za ovu priliku. Cena takve jedne večere će vas, u zavisnosti od obima i kvaliteta usluge, koštati od nekoliko desetina evra pa naviše.

#night ✨ #night Dîner a Paris… Jantar em Paris #paris #loveit #goodnight #bonnenuit #boanoite #parisdinner

A post shared by Valéria França ® (@garimpandodicas) on

Međutim, pored ovih restorana koji će imati specijalne „Valentine’s Day“ ponude, postoje i oni drugi koji to neće imati (sećate se da smo na početku rekli da Francuzi ne pridaju veliki značaj ovom prazniku). Kako cena ne mora uvek biti i odraz kvaliteta, preporučuje se da potražite baš neki od restorana koji neće imati nikakvu specijalnu ponudu povodom Dana zaljubljenih.

Procunjajte malo po gradu, nađite vama dopadljiv ambijent, i uz ukuse francuske kuhinje i vina priredite sebi praznik za nepca, a svom partneru romantično veče. Nećete vam biti naplaćena reputacija dotičnog datuma, pa ćete po pristupačnijoj ceni imati veče za pamćenje.

I opet, potrudite se da rezervišete sto do prozora za maksimalan užitak. Ukoliko želite restoran sa pogledom koji će vašeg partnera ostaviti bez daha, razmotrite „58 Tour Eiffel“ i „Jules Verne“ restorane koji se nalaze na prvom, odnosno drugom spratu Ajfelove kule. Predivan pogled pruža i „Ciel de Paris“, najviši pariški restoran, sa koga se naročito noću lepo vidi Ajfelova kula i ostatak grada.

 

Romantične lokacije za romantičan momenat

 

Osim „must see“ znamenitostima, Pariz je krcat i onim mestima za koje se može reći da su stecište brojnih posetilaca koji su baš tu zabeležili svoj romantični momenat. Ove simpatične lokacije će začiniti vaše putovanje, pretvarajući običan zagrljaj ili poljubac u romantičnu anegdoticu koje ćete se kasnije rado sećati. Ovo su neke od najpopularnijih lokacija među turistima i zaljubljenim parovima:

Već smo pomenuli šetnju neodoljivo šarmantnim i romantičnim Monmartrom. Dok ste tamo, potražite tzv. „Volim te“ zid na kome su ove najlepše reči ispisane na više od 300 različitih jezika.

Zid ljubavi pariz

„I love you“ zid u Parizu

Kad smo već kod romantične šetnje, obala Sene je idealna za to, naročito ako ste kratki sa vremenom. Setite se da se sa reke vide glavne znamenitosti Pariza, a moći ćete da uživate i u gastronomiji u nekom od restorana koji se nalaze duž obale.

Prateći Senu nailazićete i na mostove, među kojima se kao najlepši izdvaja most Aleksandra III, sa koga se lepo vidi i Ajfelov toranj. Osim njega, pažnju će vam svakako privući i Pont des Arts, poznatiji kao „most ljubavnih katanaca“, pa eto prilike da se i vi priključite mnogima koji su pre vas „zaključali“ svoju ljubav na tom mostu.

most ljubavi Pariz

Ukoliko vas posluži vreme obiđite Luksemburški Park i opustite se u predivnom prirodnom okruženju. Budite slobodni i nemojte se ustručavati da pomerate stolice unaokolo dok ne pronađete mesto za odmor i opuštanje.

Palata Luksemburg, Pariz

Luksemburška palata u istoimenom parku u Parizu

Uradite nešto drugačije

 

Želite nešto više od romantične šetnje, večere i sl.? Nešto sasvim drugačije? Nije problem, postoji još mnogo toga što bi vam moglo biti zanimljivo.

Na primer, možete učestvovati u parovnom pravljenju kolača, ili u nesvakidašnjoj „Run for your Love“ trci. Posetite pariški akvarijum, opustite se uz masažu, uživajte u klizanju na ledu, prepustite se ukusima pariških čokolada i bombonjera… Možete čak otići i u Diznilend, staviti se u ulogu Lunje i Maze i lično odglumiti čuvenu romantičnu scenu sa špagetama iz ovog crtanog filma.

Verovatno najkorisniji savet koji vam mogu dati jeste da se ne opterećujete previše i da ne jurite da vidite i probate sve… Već ste u Parizu – iskoristite to.

Jednostavno se opustite i uživajte, šetajte Gradom ljubavi, neka noge same biraju ulice kroz koje će vas voditi… Nasumice uđite u neki od kafića ili restorana na koje naiđete… Poslušajte preporuke onih koju su već bili u Pariz, ali ostavite dovoljno prostora i vremena za ljubavnu priču u sopstvenoj režiji.

Romantika ovog grada je neosporna, što ga čini savršenim za romantično putovanje u bilo koje doba godine.


Leave a Reply

Your email address will not be published.