Novi bachelor studijski program za buduće turoperatere i hotelijere

Da li ste znali da turizam možete studirati i online, i to po veoma kvalitetnom programu?

Još pre četiri godine sam napisao tekst o studiranju turizma koji je i danas veoma čitan, a u kojem sam istakao neke prednosti i mane studiranja turizma i ukazao na česte zablude koje budući studenti imaju pre nego što upišu turizam.

Od tada se kod nas pojavilo još nekoliko studijskih programa turizma a nedavno sam dobio priliku da se upoznam sa novim bachelor studijskim programom Poslovanje i menadžment u turizmu na DOBA fakultetu, koji ću vam predstaviti u ovom tekstu jer smatram da je nešto drugačiji od ostalih.

Osnovna karakteristika ovog studijskog programa je što se odvija online, odnosno preko interneta. To nije revolucionarna novina, ali je izuzetno korisna opcija koja će mnogima odgovarati.

 

Prednosti online studiranja

 

Kontinuirano obrazovanje u toku radnog veka postaje sve bitnije. Odavno je iza nas vreme kada je bilo dovoljno da završimo srednju školu i eventualno fakultet, zaposlimo se u firmi i to je to.

Vreme u kojem živimo je izuzetno dinamično, promene se brzo dešavaju. Nestaju radna mesta i zanimanja koja su postojala prethodnih decenija a pojavljuju se neka potpuno nova. Turizam nije izuzetak, a turbulentno turističko tržište koje je oduvek bilo osetljivo na promene sada diktira nove neophodne kompetencije turističkih radnika.

Verovali ili ne, došlo je vreme kada o studijama ne treba da razmišljaju samo svršeni srednjoškolci, već i oni stariji i odrasli. Ranije je odraslima i zaposlenima bilo gotovo nemoguće da se posvete svom ličnom obrazovanju jer od poslovnih i porodičnih obaveza nije bilo moguće naći vremena za tako nešto. Međutim, napredak tehnologije i pojava online obrazovanja donose potpuno nove mogućnosti koje najviše odgovaraju onima koji nemaju mnogo slobodnog vremena.

Imam dosta iskustva sa online učenjem. Sve što sam naučio iz oblasti internet marketinga uglavnom sam naučio na internetu. Godinama već redovno pohađam webinare, gledam tutorijale, pratim blogove i pohađam online seminare i obuke. Takođe, redovno sam i na drugoj strani, kao autor više online seminara. Dakle, znam kako online učenje funkcioniše i navešću ispod neke od prednosti ovog modela.

Kada učite online potpuno ste fleksibilni. Vi sami određujete tempo rada, sami odlučujete kada ćete učiti a kada ne. Možete učiti i odakle želite, niste fiksirani za jedno mesto. Tako, možete i preko telefona prelaziti gradivo. Nebrojano puta sam u prevozu ili dok čekam u nekom redu prelazio neke lekcije, ili iz kafića, kod kuće na terasi ili negde pored reke. Dakle, potpuna fleksibilnost. Takođe, osećate se mnogo lagodnije jer sve radite od kuće ili nekom drugom prostoru koji vama odgovara.

Online studiranje je i mnogo jeftinije. Ne morate putovati svakog dana do fakulteta čime štedite i svoje vreme i novac. Znate li sve one troškove kupovine knjiga, kopiranja skripti i koječega još? Ništa od tih troškova u online modelu ne postoji. I svakako najvažnije, nećete morati zbog studiranja da se preselite u drugi grad i svakog meseca plaćati visoku zakupninu stana i troškove. Dakle, možete studirati odakle god želite, potreban vam je samo internet.

Kod online studiranja se ne može desiti da propustite važno predavanje jer su lekcije uvek tu. Sećam se da sam mnogo puta, dok sam studirao, bio potpuno odsutan na predavanjima. Nekada je u pitanju dosadna materija, nekada dosadno izlaganje profesora, ali je najčešći razlog bio da moj mozak u datom trenutku nije bio spreman za prijem novih informacija. I to je potpuno normalno, svima se dešava.

Međutim, kod online učenja tih problema nemate. Nećete slušati predavanje kada ste bolesni, rastrojeni ili nekocentrisani. Pa čak i da se to desi, uvek predavanje možete odgledati ponovo.

Ok, online studiranje je sjajno, ali svakako nećete zbog toga samo upisati neki fakultet. Hajde zato da pogledamo kako je postavljen sam studijski program i šta se tu zaista uči.

 

Program i predmeti

 

Bachelor program traje 3 godine tokom kojih se sluša i polaže 28 ispita, plus praksa i završni rad. Dakle, program je ozbiljan i nemojte mu pristupati sa bilo kakvim predrasudama.

Moram odmah napomenuti da ovaj program ne bih preporučio budućim radnicima turističkih organizacija jer destinacijskog menadžemnta u programu gotovo da i nema, kao ni klimatologije, hidrologije i geomorfologije bez kojih turizmologija ne ide.

Međutim, već na prvi pogled se vidi da je program prilagođen budućim hotelijerima i turoperaterima, odnosno radnicima turističkih agencija i hotela.

Još u prvoj godini studenti će učiti računovodstvo, koje mnogi smatraju dosadnim a za kojim ja lično žalim što ga nisam imao fakultetu. O računovodstvu, knjigovodstvu i finansijama, koji se uče na ovom programu, ne znam skoro ništa a to su veštine i shvatanja koja mi danas izuzetno nedostaju u svakodnevnom radu. Voleo bih da sam te predmete imao na fakultetu jer zaista predstavljaju osnov finansijske pismenosti.

studiranje-online

Ovako će izgledati vaša učionica 🙂

Na prvoj godini se uči i poslovna informatika o kojoj je izlišno pričati jer ste danas bukvalno nepismeni ako ne vladate time. Radio sam dugo i u srednjoj školi i često imam prilike i da pričam sa sadašnjim studentima turizma i, nažalost, većina njih je zaista informatički nepismena i to u 2017. godini. Imati Facebook i kačiti fotografije na Instagram ne znači da poznajete rad na računaru.

Pored informatičke nepismenosti mnoge starije kolege nažalost nemaju ni veštine osnovne online komunikacije. Često se u razmeni mejlova sa radnicima turističkih organizacija, agencija i hotela susrećim sa elementarnim nedostacima u pisanoj online komunikaciji i zato smatram da je predmet Poslovna komunikacija izuzetno bitan.

Ono što me najviše oduševljava na prvoj godini ovog programa jeste preduzetništvo. Većina studenata danas želi samo da se nekako domogne bilo kakvog državnog posla, bez ikakve pomisli da bi možda mogli nešto i sami da pokrenu i stvore sebi posao u kojem će uživati. To je, takođe, jedan od predmeta koji ja nisam imao na fakultetu, pa sam svoj preduzetnički put gradio mnogo teže nego što bi to bio slučaj da sam nešto o tome već znao sa fakulteta.

U prvoj godini studenti se upoznaju i sa osnovama turizma i gostoprimstva kroz lep uvod u ovu delatnost, ali paralelno razvijajući iznad navedene i ostale veštine koje će im biti izuzetno neophodne za kasniji rad u turizmu jer samo poznavanje turizma bez ostalih potrebnih veština ne znači apsolutno ništa.

Na drugoj i trećoj godini se već mnogo veća pažnja posvećuje poslovanju turističkih preduzeća, kreiranju turističkih proizvoda, hotelijerstvu i ugostiteljstvu a kroz izborne predmete tu su i organizacija događaja, hotelijerski menadžment kvaliteta, upravljanje ljudima i sl.

Kao poseban predmet prepoznat je i ekoturizam što je sjajno jer su upravo ta znanja veoma tražena u svetu, a nadam se da će biti i kod nas.

Ipak, ono što mene lično najviše raduje u ovom studijskom programu jeste predmet Strategije društvenih medija i marketing, jer se bavim upravo internet marketingom u turizmu i znam da postoji izuzetno velika tražnja za kadrovima koji poznaju primenu društvenih mreža i uopšte internet marketinga u turizmu. Znam, jer ja lično tražim takve ljude ali ne mogu da ih nađem. Nadam se da će ovaj studijski program to promeniti.

Sa kompletnim studijskim programom i listom predmeta po godini možete se i sami upoznati na ovom linku. Za svaki predmet je dat detaljni opis kao i kompetencije za koje će studenti biti osposobljeni po završetku tog ispita.

Ono što je posebna lepa pogodnost je što možete videti potpuno besplatno kako to sve izgleda tako što ćete isprobati virtualni amfiteatar za online studiranje.

DOBA Fakultet je, inače, vodeći izvođač online studija u celini i jedini fakultet sa međunarodnom akreditacijom za izvođenje online studija UNIQUE u jugoistočnoj Evropi.

Takođe, bitna stvar je i da je Evropska diploma online studija ekvivalentna diplomi klasičnih studija, tako da na diplomi nije navedeno da ste studirali online.

online studiranje

Po završetku studija ukupno ćete sakupiti 180 ECTS bodova i dobiti stručno zvanje Diplomant poslovanja in upravljanja v turizmu, što je ekvivalentno zvanju Bachelor. Nakon toga možete upisati neki od master programa viših studija na istom ili nekom drugom fakultetu.

Kao što se može primetiti moje lično mišljenje o ovom programu je veoma pozitvino, prvenstveno zbog kvalitetnog programa studija a zatim i zbog online studiranja.

Studiranje online će omogućiti svršenim srednjoškolcima da bez ikakvih problema stiču praksu kroz volontiranje i stručnu praksu u hotelima i turističkim agencijama dok paralelno završavaju osnovne akademske studije online. Na taj način će po završetku studija imati i praktično iskustvo i teorijska znanja – idealan spoj!

Takođe, online edukacija će dobro doći i onima koji već rade, kao i majkama sa decom ili onima koji nemaju dovoljno sredstava za skupo tradicionalno studiranje. Preporučujem ga onima koje zanima rad u turističkoj agenciji i hotelu, ali ne i onima koje zanima razvoj destinacije i turizmologija.

Obrazovanje u turizmu postaje sve dostupnije, a kvalitena znanja na tržištu rada sve potrebnija. Iskoristite to.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.